Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand
32_Yourcenar

Peter Knip is directeur van VNG International. Deze organisatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ondersteunt Nederlandse gemeenten bij hun internationale beleid en voert democratiseringsprojecten uit in ontwikkelingslanden: 'In de tweede eeuw na Christus heeft Rome achtereenvolgens vijf goede keizers gehad: minder corrupt en minder oorlogszuchtig. Hadrianus was de derde in dat rijtje. Het boek Hadrianus' Gedenkschriften van Marguerite Yourcenar is een gefingeerde brief van Hadrianus aan de latere keizer Marcus Aurelius. Vlak voor zijn dood blikt hij terug en zegt hij onder meer: "Ik heb de vrijheid meer gezocht dan de macht en deze slechts omdat zij voor een deel de vrijheid begunstigde." Een mooi citaat, het zegt iets over de stijl van zijn leiderschap. Het is goed als leiders in het publieke domein iets dienends, faciliterends hebben. Helaas zie je te vaak dat mensen eerder op leidende posities zitten ter wille van de status of om zichzelf te verrijken. Bij VNG International proberen wij goed bestuur te bevorderen en dat staat of valt met de integriteit van de mensen.

Hadrianus staat bekend als een keizer die bezig was met het opbouwen en hervormen van het ambtenarenapparaat en de rechtsstaat, en hij is bekend vanwege zijn vredespolitiek. Yourcenar zegt hierover in haar indrukwekkende naschrift: "Als deze man niet de wereldvrede had bewaard dan zou zijn persoonlijk geluk en ongeluk mij minder belang hebben ingeboezemd."

Toen ik dit boek twintig jaar geleden las, was ik actief in de vredesbeweging. Ik was bezig om gemeentes aan te spreken op hun rol in vredesbevordering en ontwikkelingssamenwerking. Een conferentie die ik destijds heb georganiseerd over vredesbeleid en gemeentes is zelfs de kiem geweest voor de oprichting van VNG International.

Yourcenar biedt een mild beeld van Hadrianus. Zo benoemt ze een aantal mindere zaken onder zijn bestuur, maar laat hem vooral overkomen als een wijs en integer bestuurder. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze hiermee haar visie op ideaal politiek leiderschap heeft willen overbrengen. In grote lijnen kan ik me daarin vinden. Het is enorm intrigerend én ontroerend om een wijs mens over zijn zorgen en hoop als goed bestuurder te horen praten.'  

Titel: Herinneringen van Hadrianus
Auteur: Marguerite Yourcenar ISBN: 9789025362911
Uitgeverij: Athenaeum  

32_Obama

Roel von Meijenfeldt is directeur van het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD), een organisatie die het democratiseringsproces in jonge democratieën ondersteunt: 'In veel voormalige koloniën is de democratie naar Amerikaans model geïntroduceerd. Helaas ontaardt deze vaak in een competitie om de macht waarbij het inhoudelijk debat naar de achtergrond verdwijnt. Het NIMD vindt dat je de legitimiteit van de macht dagelijks moet bevechten door middel van overleg. Democratie houdt ook in dat je zoekt naar overeenstemming van verschillen.

Ik was blij verrast toen ik het boek van Barack Obama een paar maanden geleden las. Zijn ideeën sluiten goed aan bij ons werk. Obama legt in dit boek sterk de nadruk op het uit de loopgraven kruipen en het zoeken naar consensus. Als je zijn boek leest, merk je dat Obama de grote lijnen achter de wereldpolitiek goed in de vingers heeft. Vanuit die lijnen komt hij met stellingen die hout snijden. Zo vindt hij dat de president nooit bang moet zijn om met Amerika's vijanden te onderhandelen.

De manier waarop Obama over zijn achtergrond schrijft, sprak me ook aan. Hij heeft een blanke Amerikaanse moeder, een Keniaanse vader en een Indonesische halfzus. "Als wij met onze familie Kerst vieren lijkt het wel een algemene vergadering van de VN", grapt hij. Mocht Obama de race om het Witte Huis winnen, dan zal zijn multiculturele achtergrond er hopelijk voor zorgen dat er een andere wind vanuit Washington gaat waaien. Ik denk dat het internationaal rechtssysteem onder hem bijvoorbeeld een positiever zal worden benaderd dan onder Bush. Ik weet ook dat ze vanwege zijn Afrikaanse roots in Afrika reikhalzend naar zijn verkiezingsoverwinning uitkijken.

Of Obama wint, blijft koffiedik kijken. Het is ook interessant in hoeverre hij wordt meegezogen in de negatieve manier van campagnevoeren in de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Tijdens de strijd met Hillary Clinton om de nominatie van presidentskandidaat namens de Democraten ging hij goed om met aanvallen op zijn persoon. Hij is iemand die moeilijke onderwerpen zoals de discussie over ras niet uit de weg gaat. Ik heb hem zien speechen op de Democratische Conventie in Denver en was erg onder de indruk van zijn drive en de passie waarmee hij in het leven staat. Hopelijk weet hij zich erdoorheen te slepen.'  

Zie ook Roel von Meijenfeldts blog op http://blogs.nimd.org/ 

Titel: De herovering van de Amerikaanse droom
Auteur: Barack Obama ISBN: 9789045013800
Uitgeverij: Atlas

Over de auteur

Marianne Wilschut is een Nederlandse journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw en OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief