Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De prijsstijgingen hebben een grote impact op ontwikkelingslanden die afhankelijk zijn van voedselhulp om de honger te bestrijden, zo bevestigt directeur Josette Sheeran van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties in de Financial Times: "De stijgende voedselprijzen hebben al een impact op de projecten van het WFP."

Het voedselprogramma heeft nog geen projecten moeten terugschroeven, maar waarschuwt wel dat, indien de huidige trend aanhoudt, ze enkele projecten zal moeten afslanken, tenzij donorlanden met meer geld over de brug komen. "Biobrandstoffen zijn Markteen gevaarlijk alternatief omdat ze zo'n invloed hebben op de voedselprijzen en de politieke instabiliteit", zegt Lester Brown, de voorzitter van Earth Policy Institute.

De Verenigde Staten willen minder afhankelijk zijn van de olie uit het Midden-Oosten, en proberen daarom meer biodiesel zelf te produceren of in te voeren, ondermeer uit Brazilië. De Europese Commissie stelt dan weer voor om aan alle benzine en diesel in de Europese Unie minstens 10 procent biodiesel toe te voegen.

"De voedsel- en energie-economie zijn altijd opgesplitst geweest, nu gaan ze in elkaar op", zegt Brown. "Indien je wil weten of de voedselprijs zal stijgen, moet je kijken naar de olieprijs."

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief