Honderden kindslaafjes in China bevrijd

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Chinese autoriteiten meldden gisteren de arrestatie van 168 mensen die slaven zouden hebben verhandeld of vastgehouden. Onder hen is bijvoorbeeld Wang Bingbing, eigenaar van een bakoven, en zoon van de partijsecretaris in zijn dorp Caosheng in de provincie Shanxi. Bingbing zou in zijn fabriek 32 mensen hebben vastgehouden, die meer dan veertien uur per dag moesten werken en geregeld slaag kregen. Het eten bestond uit gestoomde broodjes en water, de slaven sliepen op de grond in kleine hokken.

 

De bedrijven zelf leken gevangenissen. Met hekken, honden en bewakers hielden de eigenaars de slaven binnen. Die moesten bijvoorbeeld in hoog tempo stenen op karren tillen, onderwijl hun handen verbrandend aan de kleihompen die net uit de oven kwamen. Ook hadden velen grote schaafwonden, veroorzaakt door de touwen waarmee ze ladingen moesten voortslepen.

 

De politie trof ook honderden kinderen aan in de fabrieken, sommigen slechts acht jaar oud. Die blijken op bus- en treinstations te zijn gelokt met valse beloftes, of gewoon ontvoerd en daarna verkocht aan de steenovens. Handelsprijs: 500 yuan (50 euro).

Ontvoerd

 

Zo dachten broer (16) en zus (18) Su dat ze op een station in Qingdao vervoer en een maaltijd kregen van een vriendelijke oude vrouw. Maar de minibus reed hen regelrecht naar de steenfabriek, waar ze de volgende ochtend te werk werden gesteld. De jongen, zo berichtte The New York Times, wist te ontsnappen en kon zijn ouders waarschuwen.

 

Deze zaak kreeg extra aandacht door een open brief van vierhonderd vaders uit Henan, die op zoek waren naar hun zonen. Volgens hen krijgen de slavenhandelaren en de bazen van de steenovens in Henan en Shanxi bescherming van lokale partijbonzen. Vaders meldden dat ze aan de poorten van de fabrieken hadden staan smeken om naar binnen te mogen, maar dat hen de toegang was geweigerd. Wie toch zijn kind kon vinden, mocht alleen zijn eigen kroost meenemen. De vaders schatten dat er zeker duizend kinderen als slaaf werden gehouden.

 

Corrupte politici

 

Deskundigen zijn het er over eens dat deze praktijken alleen konden bestaan als lokale machthebbers een oogje dichtknepen. Tegen partijsecretaris Wang in Caosheng loopt inmiddels een onderzoek.

 

Lokale kranten hekelen de autoriteiten die de slavernij zouden hebben getolereerd. "Wie neemt de verantwoordelijkheid voor deze misdaad die meer dan een decennium heeft kunnen voortduren?" vroeg een populair tabloid in Guanzhou zich dit weekeinde af. "Het onvermogen van lokale autoriteiten en zelfs hun heimelijke samenwerking met criminelen is aantoonbaar", schreef een andere krant.

 

Dit artikel is, met toestemming, deels overgenomen van Trouw. Lees hier verder.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons