Eindelijk wat wetenschappelijke feiten over je eten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Gluten slecht? Spelt juist super? We praten op een dag wat af, over gezond en goed eten. Wetenschappers van de landbouwuniversiteit Wageningen willen onze gesprekken van 'feitelijke kennis' voorzien en lanceren een wetenschappelijke weetjes-app Hapsnapp. OneWorld sprak met Susanne Laven, één van de ontwikkelaars van de app.

Feitje uit Hapsnapp

 

Één van de feitjes uit Hapsnapp.

 

Wat eten we vandaag?
De app gaat in de vorm van een voorgeprogrammeerd chat-gesprekje de conversatie aan over je maaltijd: “Heb je geluncht? Wat heb je gegeten? Wat was je broodbeleg? At je nog iets anders? Wat dronk je?”. Aan de hand van je antwoorden ontvang je een berichtje met een feit over een van de dingen die je hebt gegeten. Vul jij bijvoorbeeld in dat je net brood hebt gegeten, dan stuurt de app je een berichtje met de hoeveelheid brood die Nederlanders gemiddeld eten. Of als je de app vertelt dat je een banaan hebt gegeten ontvang je informatie over hoe een bananenplant groeit. De app bevat ongeveer 250 feiten uit Wagenings onderzoek. Alle informatie is gebaseerd op wetenschappelijke informatie. “We hebben alle feitjes laten controleren door wetenschappers van Wageningen UR”, legt Susanne Laven uit. “Onze wetenschappers staan daardoor achter de informatie in de app.”

Statistieken Hapsnapp

 

Statistieken over het eetpatroon van gebruikers van Hapsnapp tijdens het ontbijt.

De app is niet bedoeld om wetenschappelijke informatie te verzamelen over eetpatronen of om dieetadvies te geven, maar de universiteit kan wel informatie over het eetpatroon van de gebruikers uit de app halen. Uit deze statistieken kan bijvoorbeeld opgemaakt worden dat 14 procent van de gebruikers vis eet tijdens de avondmaaltijd en dat 39 procent daarvan kiest voor zalm. Momenteel heeft de app ongeveer 5500 gebruikers. 

Feitje uit Hapsnapp

 

Één van de feitjes uit Hapsnapp.

In gesprek met de wetenschap
Met deze gegevens kunnen de onderzoekers meer gerichte discussies over eten creëren. Wageningen wil zich gaan richten op wat mensen bezighoudt en op welke vragen ze graag een antwoord willen. “We kunnen natuurlijk niet alles onderzoeken, maar we vinden het als universiteit en onderzoekscentrum belangrijk om iets te doen met wat de samenleving wil weten.” Hapsnapp is de eerste stap in een groter programma dat is opgezet om de wetenschap dichter bij de samenleving te brengen: Wageningen Dialogues. Dat moet leiden tot nieuwe wetenschappelijke vragen.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons