Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Goed nieuws uit het OneWorld LAB. Vol trots hebben we vandaag onze eerste oesterzwammenoogst binnengehaald. Maar dat niet alleen: tegen alle verwachtingen in, vertonen ook de paddenstoelen op de koffiedrab tekenen van – eetbaar – leven!

G[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”17700″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”480″,”style”:”margin: 5px; width: 249px; height: 235px; float: left;”,”width”:”360″}}]]roter en groter zagen we ze de afgelopen weken worden: onze oesterzwammen. Van minuscule speldenknopjes ontwikkelden ze zich tot enorme witte reuzen. Langzaamaan ontgroeiden ze de zak, waarin we ze de afgelopen weken zorgvuldig hebben verzorgd. Tijd voor de eerste oogst!

Eén voor één hebben we onze paddovrienden van de broedzak geplukt en aan een touwtje geregen op de redactie waar ze inmiddels hangen te drogen. Als ze helemaal uitgedroogd zijn, zullen ze over een week of twee in een grote pan soep belanden. Ken jij nog een lekker recept? Tip ons dan snel per e-mail of onder dit artikel.

Maandlandschap
De kaalgeplukte broedzak ziet er momenteel uit als een kraterig maanlandschap, maar volgens ons foldertje van Casa Foresta bestaat er een goede kan[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”17696″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”480″,”style”:”margin: 5px; width: 163px; height: 226px; float: right;”,”width”:”360″}}]]s dat de zak een tweede oogst geeft. Dit kan echter wel een week of wat duren. Nog maar even afwachten dus.

Wonder uit de drab
Er gebeuren meer mooie dingen in het OneWorld LAB. Tussen de mossige laag schimmel op de bekertjes koffiedrab, die er een tijdje terug nog vrij troosteloos uit zagen, zagen we deze week ineens een soort witte knopjes verschijnen. Hè bah, nog meer schimmel… Of toch niet? Een nadere inspectie van de witte bobbeltjes deed ons hart sneller kloppen: dit leken wel kleine oesterzwammen!

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”17695″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”480″,”style”:”margin: 5px; width: 177px; height: 224px; float: left;”,”width”:”360″}}]]Een dag of twee later, werd onze hoop bevestigd: een drietal babypaddenstoelen dook op uit de koffiedrab. Niet alleen uit het melkpak op de foto, maar ook uit al onze andere testbekertjes duikt leven op. Verse of oude koffieprut, schimmels of niet: het maakt de paddenstoelen niet uit. Ze wroeten zich overal doorheen. Zelfs in de beker waarin we niets meer dan een klein stukje, afgebrokkelde oesterzwam in de koffie geduwd hadden, komen nu kleine paddenstoeltjes op. De missie ‘oesterzwammen op koffieprut telen’, is dus geslaagd!

Qua formaat zijn ze nog niet met hun grotere broers te vergelijken, en over de soort wordt nog druk gespeculeerd… maar dat we hier maken hebben met paddenstoelen, daar is geen twijfel over mogelijk. Weet jij met wat voor ras of type? Laat het ons dan weten.                                                                                           

Kortom: onze oesterzwamkwekerij loopt momenteel op rolletjes. We zijn benieuwd hoe de verse oogst zal smaken. In ieder geval naar succes!

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500