Heimwee bij het horen van je favoriete muziek

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De 19-jarige Marokkaanse Nabila el-Hassnaoui moet even nadenken als haar gevraagd wordt naar haar favoriete muziek. Ze kijkt haar twee vriendinnen even aan en zegt: "Ik vind vooral de muziek van de Marokkaanse artiesten Rachid Kasmi en Jalal Hamdaoui goed. Je kunt er lekker op dansen." Ook de Marokkaanse zanger Mimoun Rafrou hoort ze graag. "Zijn teksten spreken mij aan." Haar 20-jarige vriendin Naoual Bel-Iahser vult haar aan. "Rafrou's teksten gaan over het dagelijks leven, en vooral over de liefde. Deze muziek staat dichtbij de Marokkaanse gemeenschap en is niet eentonig. Ik krijg echt heimwee als ik de muziek hoor."

 

Lievelingsnummer

Dit geldt ook voor de 22-jarige Koerd Dana Ahmed. Drieëneenhalf jaar geleden vluchtte hij naar Nederland, waar hij nu op een verblijfsvergunning wacht. Zijn ouders kwamen om in Noord-Irak in de strijd om een eigen Koerdistan. Door wat hij heeft meegemaakt, is de muziek van de Koerdische zanger Zakaria enorm belangrijk voor hem, vertelt hij. "Deze artiest stáát ook echt voor de Koerden. Je kunt zeggen dat hij voor ons is, wat André Hazes is voor de Nederlanders. Van Zakaria is het nummer Ik weet niet wanneer de dag komt mijn lievelingsnummer. Het gaat over wanneer ons land er zal zijn. Dan moet ik ook vaak aan mijn familie denken. Want ik wil een keer terug."

 

Identiteit

Toch blijkt het niet altijd zo eenvoudig onder woorden te brengen waarom bepaalde muziek iemand raakt. Volgens Lutgart Mutsaers, docent populaire muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, komt dat omdat muziekbeleving sterk gebonden is aan identiteit en ook aan leeftijd. "Jongeren willen zich graag aan elkaar spiegelen en muziek vormt daarin een brug. Je ziet dat bijvoorbeeld bij hiphop. Dat nam onder jongeren een enorme vlucht toen Ali B. bekend werd."

 

Herinneringen

"Het geluid van muziek kan je ook terugbrengen naar iets waar je heimwee naar hebt", vervolgt Mutsaers. "Het roept herinneringen op en kan je bijvoorbeeld naar een land laten verlangen, zelfs al ben je er nog nooit geweest. Muziek is eigenlijk iets heel bijzonders: het komt tot ons via alle massamedia, maar voor je het door hebt doet het iets binnenin je. Neem de nummers van de Turkse zanger Tarkan: je hoeft de tekst niet te kunnen verstaan om ervan te houden; het is ritmisch, opbeurend en zet mensen in beweging."

 

Roots

Aissam Malek, programmaleider bij de radiozender FunX Utrecht, beaamt dat. "Je muziekvoorkeur wordt ook bepaald door je humeur. Wij richten ons bij FunX vooral op R&B en oriëntaalse muziek. Dat spreekt ook veel autochtonen aan. Maar ik kan mij voorstellen dat allochtonen via hun muziek teruggrijpen naar hun roots. Ze zijn toch zoekende naar hun identiteit."

Hoe klinkt de muziek? Klik op de naam van de artiest om een fragment te zien van enkele artiesten die een aantal inwoners van Lombok tot hun favoriet rekenen. (Bronnen: YouTube).

Rachid Kasmi

Jalal Hamdaoui

Mimoun Rafrou

Zakaria

Hét portaal voor Arabische muziek is de website Arabsounds.nl. De site biedt veel informatie voor liefhebbers van deze muzieksoort: links naar verschillende stijlen, muzieknieuws en populaire clips. Neem hier een kijkje! Naast Arabsounds is ook op de site van radiozender FunX veel informatie en muziek te vinden.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons