Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

BLOG – Toen ik veganistisch ging eten, ging het mij prima af als ik gewoon thuis was. Maar ik ben natuurlijk niet altijd thuis. Activiteiten zoals uit eten gaan, reizen en sporten doe ik graag! Hoe blijf je deze leuke dingen doen, zonder je veganistische principes overboord te gooien? In dit artikel deel ik mijn ‘overlevingstactieken’.

Uit eten
Steeds meer restaurants (vooral in de grote steden) bieden tegenwoordig apart veganistische opties aan op de kaart. Dit is ideaal: zo kun je veganistisch uit eten met niet-veganistische vrienden of familie en kunnen zij – indien gewenst – kiezen voor vlees, vis of vegetarisch. Helaas zijn er ook veel restaurants waar (nog) geen veganistische optie op de kaart staat. Niet gevreesd! Ik heb erg goede ervaringen met even van tevoren bellen naar het restaurant om te overleggen wat de mogelijkheden zijn. Vaak doen restaurants dan echt hun best om je – buiten de kaart om – een heerlijke veganistische maaltijd te serveren. Zorg dat je goed uitlegt wat je wel en niet eet, stel je behulpzaam op en kom niet met torenhoge verwachtingen. Zeker weten dat het dan goedkomt!

Op reis
Als je gaat reizen kan het hier en daar best lastig zijn: taalbarrières, culturele verschillen en onbekendheid met de omgeving maken dat het als een uitdaging kan voelen om veganistisch te eten. Maar, wederom: niet gevreesd! Met een beetje voorbereiding komt het helemaal goed. Zo oriënteer ik me altijd op vega(n)-vriendelijke restaurants via de website Happy Cow. Zoek op de stad die je gaat bezoeken en deze website geeft je een overzicht van restaurants en winkels met vega(n) opties. Er staan vaak ook beoordelingen van eerdere bezoekers bij. Ideaal! Ik ben al heel vaak fijn uit eten geweest in het buitenland met behulp van deze website. Deze website is overigens ook heel handig voor vegetariërs. Bonus: vaak ontkom je op deze manier aan de typische toeristische trekpleisters en ontdek je verborgen pareltjes.

Verder zoek ik altijd uit hoe ik in de lokale taal uit kan leggen wat mijn wensen zijn (en schrijf ik dit op, indien nodig).

Sporten
Ik ben gek op sporten! Momenteel train ik voor de halve marathon van Den Haag. Toen ik veganistisch ging eten heb ik me wel even afgevraagd: biedt een veganistisch dieet mij voldoende kracht en energie voor mijn trainingen? Tot nu toe bevalt het supergoed. Voor de benodigde eiwitten leun ik, onder andere, zwaar op peulvruchten (humus!), noten & zaden (pindakaas!) en – in mindere mate – sojaproducten (soja-latte!). Ik sleep mijn geliefde pot pindakaas overal mee naartoe. Voor de echte krachtpatsers zijn er ook veganistische eiwitshakes verkrijgbaar, bijvoorbeeld online. Wil je meer over veganisme en sport weten? Kijk dan zeker eens naar het boek ‘Eat and Run’ van veganistische ultraloper Scott Jurek. Extra leestip: deze eerdere blog die op OneWorld verscheen.

Kortom, veganisme is – met hier en daar een beetje voorbereiding – prima te combineren met allerlei leuke activiteiten buitenshuis! 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500