Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een groep van 15 mannen in burger ontvoerden Mukoko van haar huis in Norton, voor nog onbekende redenen.

De ZZP heeft een cruciale rol gespeeld in het aankaarten en documenteren van politiek gemotiveerd geweld voorafgaand aan de verkiezingen in maart 2008 en juni 2008. Ook na de verkiezingen is de ZZP het politieke geweld in Zimbabwe blijven documenteren.

Verdwijning zorgwekkend en onacceptabel
Vandaag werden ook de Secretaris Generaal van de ZCTU, Wellington Chibebe, en 50 andere vooraanstaande vakbondsleden gearresteerd. ZimbaweWatch maakt zich grote zorgen over de toename van het aantal arrestaties en verdwijningen van mensenrechtenstrijders in Zimbabwe en in het bijzonder de verdwijning van Jestina Mukoko. Pascal Richard, coördinator ZimbabweWatch: "Deze ontvoering is heel zorgwekkend. Een vooraanstaande lid van de oppositiepartij Movement for Democratic Change werd na een gelijksoortige ontvoering dood teruggevonden. We hopen dat de EU en Afrikaanse ambassades in Zimbabwe een duidelijk geluid aan Mugabe’s ZanuPF geven dat dit totaal onacceptabel is".

Rol van autoriteiten
De uitblijven van een reactie van de autoriteiten op de ontvoering en het uiteenslaan van de vakbondsprotesten vandaag, geven volgens Pascal Richard duidelijk aan dat de partij van Mugabe geen belang heeft bij een politieke oplossing van de huidige impasse. Pascal Richard: "Mugabe blijft door geweld aan de macht. Deze ontvoering en arrestaties, zoals ook de huidige cholera-uitbraak, zijn de zichtbare symptomen van de corruptie en het falen van deze regering".

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pascal Richard, coördinator Zimbabwe Watch, 0031 – (0)6 -2891 3181, pascal.richard@niza.nl.

Niza maakt deel uit van ZimbabweWatch, een samenwerkingsverband van negen Nederlandse organisaties die actief zijn in Zimbabwe. Waaronder naast Niza: Amnesty International, FNV Mondiaal en ICCO.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief