Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Afval loont, een jonge sociale onderneming biedt een innovatief inzamelconcept waarbij consumenten voor elke kilogram ingeleverd gescheiden huishoudelijk afval direct worden betaald. Dagelijks afval, waaronder papier, textiel, kunststof en frituurvet kan bij vier filialen van Afval loont worden ingeleverd. Vergoedingen liggen tussen de vier en vijftien cent per kilo. Momenteel is Afval loont vooral actief in de regio Rotterdam. In sommige gemeenten is het inzamelpercentage van bepaalde afvalsoorten met 40 procent toegenomen.

Groei
Het sociale investeringsfonds Social Impact Ventures maakte onlangs bekend een half miljoen euro te investeren in het bedrijf. Met behulp van deze investering hoopt  het bedrijf door te kunnen groeien naar vijftig filialen door het hele land. Afval loont-oprichter Jørgen van Rijn vertelt: “In de afgelopen vier jaar hebben wij ruim 13.000 ton CO2-uitstoot bespaard, gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 1.600 woningen. Met deze investering streven wij naar een verdere CO2-reductie van 43.000 ton in 2020. Deze besparing staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van nog eens 5.300 huishoudens”.

Schoolvoorbeeld
Helmer Schukken van Social Impact Ventures licht toe: “de huidige generatie heeft succesvolle ondernemers nodig die met baanbrekende innovaties maatschappelijke uitdagingen weten op te lossen. Wij zijn er om deze social enterprises met groeikapitaal en kennis te ondersteunen.” Hij noemt het een ‘schoolvoorbeeld’ van een sociale onderneming omdat het een positieve impact heeft op mens én milieu. “Naast CO2-reductie streeft het bedrijf ernaar om – samen met ons – over vijf jaar minimaal zestig personen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen en 150.000 spaarders te hebben aangetrokken en daarmee bewuster te hebben gemaakt van de waarde van afval”, aldus Schukken. 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief