Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Afgelopen week werd ‘s werelds grootste brug op zonne-energie geopend. De Blackfriars Bridge in Londen werd in 1886 gebouwd, en maakt deel uit van het Blackfriars trein- en metro station in het centrum van de stad. Het dak van de brug is nu bedekt met 4400 zonnepanelen.

Minder CO2-uitstoot
Aan de brug is bijna vijf jaar gewerkt door de bedrijven Network Rail en SolarCentury. De zonnepanelen op het dak zullen naar verwachting de helft van de energie leveren die nodig is voor het Blackfriars-station. Ook zullen ze de CO2-uitstoot van het station met 511 ton per jaar verminderen. Dat staat gelijk aan de CO2-uitstoot van ruim 25 huishoudens in de Verenigde Staten of de broeikasgas-uitstoot van 106 auto’s.

 

Een duurzaam icoon
Volgens David Statham, directeur van het spoorwegbedrijf First Capital Connec, dat het station Blackfriars runt, is de brug nu al een icoon van duurzaamheid in de stad. Ook Suzanna Lashford, werkzaam bij het bedrijf SolarCentury dat de zonnepanelen plaatste, ziet het dak als een tastbaar bewijs van Londens streven naar duurzaamheid. Zij hoopt dat meer organisaties en bedrijven geïnspireerd zullen worden om zonnepanelen te plaatsen.

Buckingham Palace
Wie weet is het dak van Buckingham Palace een goede volgende plek. In 2009 stond het paleis bovenaan een lijst van de meest milieuvervuilende gebouwen in de stad. Op het dak van 15.400 vierkante meter is in ieder geval genoeg ruimte voor zonnepanelen.

Bron: The Guardian
Foto: Gerd Tarand
 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief