Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

OneWorld wijst je de weg in het woud van keurmerken, greenwashing en ecoclaims. Deze maand: een duurzame hoes voor je mobiel, tabler of laptop.

Producent: reWrap
Prijs: Vanaf €15,95
Oordeel: 4

Claim
reWrap doet niet mee aan vervuiling, daarom ontwerpt het bedrijf hun hoezen voor mobiel, tablet en laptop vanuit een kringloopgedachte.

Analyse
Een stevige hoes beschermt je gadget tegen krassen en vuil. Ook de hoes zelf moet schoon zijn volgens reWrap, dus sociaal gemaakt en recyclebaar. Daarom werkt het bedrijf volgens het cradle-to-cradleprincipe. En dat gebeurt niet halfslachtig: ze hebben daarvoor een aantal speerpunten gekozen. De basis is het inkopen van ecologische, biologisch afbreekbare en gifvrije grondstoffen: wolvilt als stof, verf om te kleuren en draad om de hoes te kunnen maken. De hoezen worden geproduceerd in een sociale werkvoorziening in Amsterdam. De CO2-uitstoot die niet kan worden voorkomen, wordt gecompenseerd via een project in Thailand. Het zijn solide keuzes, die je wel vaker ziet bij merken met een missie. Daarbij komt reWrap met twee toffe nieuwigheidjes. Ze stempelen hun logo in reliëf in het vilt en ze snijden de tekst op hun verpakking uit het karton, als een soort sjabloon. Twee handige trucs waardoor er geen inkt nodig is die de recycling lastiger kan maken. Kan reWrap nu op de groene lauweren rusten? Nog niet helemaal. Wol is vanwege zijn dierlijke oorsprong relatief milieubelastend materiaal. Wellicht is daar nog ruimte voor verbetering. Ook is er, net als bij de biologisch afbreekbare schoenen (in OneWorld #7 2013– red.), nog geen systeem om de hoes te composteren en zo de kringloop te sluiten.

Oordeel
Wil je niet alleen je gadget beschermen, maar ook de planeet, dan is reWrap een prima keuze.

December 2013

Over de auteur

Stijn Cornelissen is eigenaar van  ZinInZin, een bedrijf dat onder andere storytellingtrai- ningen aan onderzoekers geeft en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief