Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Behalve met klimplanten als klimop, blauwe regen en wijnranken kun je je huis nu ook met andere planten vergroenen. Zo maakte Mobilane onlangs op de Gevel Totaal vakbeurs in Rotterdam groene sier met een nieuw concept van deze groene gevelpanelen. Hun LivePanels zijn panelen van steenwol met daarop een voedingsbodem waarin planten en mossen kunnen wortelen.

groene gevel
Foto: Mobilane

De panelen zijn stapelbaar, op maat te maken en worden tegen de gevel geplaatst met een lichte aluminiumconstructie. De groene gevel wordt aan de bovenkant voorzien van een irrigatiesysteem. Een goot vangt aan de onderkant een eventuele overmaat aan water en voedingsstoffen op. Het opgevangen mengsel kan via een pomp weer opnieuw worden gebruikt en worden aangevuld met plantenmest.

 

Isolatie
Volgens technisch directeur Dick Lauwerijssen van Mobilane vermindert een groene gevel in de zomer de kans dat warmte naar binnen komt en in de winter dat warmte naar buiten gaat. De gevel bespaart dus energie om je huis te koelen of te verwarmen. Tegelijk isoleren de planten volgens Lauwerijssen geluid en heeft de constructie ook een brandwerende werking. Bovendien zullen de groene gevels door vogels ongetwijfeld dankbaar worden gebruikt als nestruimte. Nadeel kan weer zijn dat spinnen en insecten zich ook thuis zullen voelen in het groen en misschien een expeditie naar binnen zullen wagen.

 

Groene daken zijn al meer ingeburgerd dan groene gevels en hebben dezelfde voordelen als die aan de groene gevel worden toegeschreven. Vanwege deze voordelen hebben veel gemeentes subsidiepotjes beschikbaar voor mensen die hun huis willen vergroenen.

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief