Groene festivals als voorbeeld voor de maatschappij

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het Britse Glastonbury is het grootste festival van Europa. Jaarlijks komen er meer dan 170.000 mensen. Op Lowlands zijn het er ongeveer 60.000. Neem alleen al het feit dat de meeste bezoekers per auto komen. Iets minder dan de helft van de totale CO2-uitstoot van festivals komt door het transport. “Wij doen er alles aan om mensen met het openbaar vervoer te laten komen”, zegt Bollmann. “De laatste jaren worden steeds meer pendelbussen ingezet.” 

 
Waterstofaggregaat
Dan het stroomgebruik. Per Lowlandseditie werd ongeveer 865.000 Kwh gebruikt. Dat is 10 procent meer dan een stad als Assen of Hoorn in 3 dagen gebruikt. Dat kwam vooral door energieslurpende generatoren. Vorig jaar kwamen ze met de oplossing. “We waren de eerste die experimenteerde met een waterstofaggregaat, die verbruikt vrijwel niets”, weet Bollmann. De Britten hebben dit jaar hetzelfde gedaan. Ook gebruikte zij gigantische zonnepanelen om het hoofdpodium van Glastonbury van energie te kunnen voorzien.
 
Groene politie
Alle beetjes helpen moeten de Britten gedacht hebben. Wie zijn sigaret op de grond gooide kon zomaar van het terrein gegooid worden. Een groen leger informeerde bezoekers wat ze wel of niet moesten doen en deelde boetes uit aan wildplassers. Overal stonden recyclebakken, iets dat ze bij Lowlands al een aantal jaar gebruiken. Bollmann vindt sowieso dat Lowlands een voorloper is op het gebied van duurzaamheid. Dat begon al in 2003 toen ze statiegeld op wegwerpbekertjes introduceerden. De trend zet zich nu voort in Engeland. De Europese Festivalassociatie Yourope deelt elk jaar een Green ‘n Clean Award uit. Bollmann vindt alleen niet dat we moeten overdrijven. “Je ziet wel eens zo’n hometrainer die met duurzame energie aangedreven wordt, dat vindt ik onzin. Het moet wel zinvol zijn.” 
 
De toekomst is groen. De rest is aan de bezoekers zelf, want het vervoer van en naar het festival is nog altijd de grootste zorg.
 
Foto (cc) Glastonbury is het grootste muziekfestival van Europa

 

 

Glastonbury start gigantisch zonnepanelenproject

Nu de festivalgangers weer naar huis zijn, beginnen ze in Glastonbury met het grootste zonnepanelenproject in Groot-Britannië. Voor iets meer dan een half miljoen pond legt festivalorganisator Michael Eavis 1100 zonnepanelen aan die een oppervlakte beslaan van 1500 vierkante meter. De panelen komen op de daken van de boerderijen op festivalterrein Worthy Farm en genereren genoeg om veertig huizen van stroom te voorzien. Zowel de regio als het festival, dat nu nog gebruik maakt van biodieselgeneratoren, zullen profiteren van de aanleg. Glastonbury slaat twee vliegen in een klap. Behalve het milieuaspect verwacht hij door de verkoop van energie met verhoogd tarief, er ook nog aan te verdienen. In augustus zal worden begonnen met de aanleg.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons