Groen Licht

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

‘Als vuurvliegjes licht kunnen geven, dan kunnen planten dat ook.’ Zoiets moeten de Amerikaanse wetenschapper Antony Evans gedacht hebben toen hij met zijn team aan een nieuw project begon: het creëren van een gloeiende plant als duurzame lichtbron.

De onderzoekers hopen een mooie mix te kunnen maken tussen biologie en duurzame verlichting, door een enzym van vuurvliegjes en andere lichtgevende genen te transplanteren in een kleine plant, genaamd Arabidopsis. In hun doe-het-zelf lab in Californië toveren zij deze om in een stralende plant.

Het team heeft deze plant gekozen omdat het een gemakkelijke soort is om mee te experimenteren, maar stel je voor dat hetzelfde proces zal werken op bijvoorbeeld rozen? Dat zou het idee van natuurlijk licht nog aantrekkelijker maken voor de markt, zo vinden de onderzoekers. In de toekomst hopen zij zelfs bomen te laten fungeren als straatverlichting.

Het is niet de eerste keer dat er over gloeiende planten wordt nagedacht. In 2008 werd er aan Universiteit van Californië een lichtgevende tabaksplant gecreëerd en in 2010 slaagden onderzoekers van de Universiteit van Cambridge er in om bacteriën te laten gloeien.

Hoewel er nog veel werk aan de winkel is, geeft de crowdfunding website Kickstarter groen licht aan het huidige project: er is al een sponsorbudget van 243.000 dollar binnen gesleept. Donateurs is beloofd dat zij zaadjes voor de stralende plant toegestuurd zullen krijgen. De levering zal op zijn vroegst volgend jaar mei zijn.

 

Lees meer bij BBC

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons