Groei tropisch woud blijft achter door hoge temperaturen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Deze uitkomsten zijn het resultaat van 24 jaar onderzoek bij boomsoorten op het eiland Barro Colorado in het Panamakanaal en in het Pasoh boomreservaat in Kuala Lumpur, Maleisië. De belangrijkste auteur, Kenneth Feeley van de universiteit van Harvard, presenteerde de uitkomsten van het onderzoek vorige week op de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse Ecologische Vereniging in San Jose, Californië. Het onderzoek was in juni al gepubliceerd in het Maleisietijdschrift 'Ecology letters'.    

Afname in groei
De onderzoekers ontdekten dat maar liefst 71 procent van de plantensoorten in Panama en tot 95 procent van de plantensoorten in Maleisië een afname in groei lieten zien. Gedurende het onderzoek namen de minimumtemperaturen overdag en de bewolktheid toe. Ook de minimumtemperatuur 's nachts nam de laatste 20 jaar op het eiland Barro Colorado met meer dan een graad toe.  

 

Het was al bekend dat toenemende temperaturen het proces van de ademhaling bij planten doet toenemen, waardoor ze meer CO2 uitstoten. Feeley en zijn collega's vermoeden nu dat hogere temperaturen ook het proces van de fotosynthese afremmen, een proces waarbij planten CO2 opnemen. Ze benadrukken dat dit nog slechts een theorie is.

 

Hoge CO2-uitstoot
"We kunnen alleen met zekerheid vaststellen dat de afname in de groei die we hebben waargenomen overeenstemt met de hypothese dat temperatuurstijgingen de groei van bomen afremmen", legt Joseph Wright,Maleisie1 een van de onderzoekers van het Smithsonian Tropisch Onderzoeksinstituut in Panama, uit. Als dit inderdaad het geval blijkt te zijn zouden tropische wouden in de toekomst grote hoeveelheden CO2 kunnen uitstoten, schrijven de onderzoekers.

 

Wright hoopt dat andere onderzoekers andere tropische gebieden met hetzelfde klimaatpatroon als Maleisië en Panama zullen onderzoeken.

 

Harvard

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons