Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Eunice Boateng, de voogd van ‘Ruth’ uit het verhaal Paradijs voor Pedo’s over kindersekstoerisme in Ghana, is op 14 november jongstleden veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf wegens ‘possessing forged documents’ en ‘deceit of a public officer’.

Boateng en haar Nederlandse echtgenoot Jan Wubbeling speelden ook een rol in het artikel Paradijs voor Pedo’s – wordt vervolgd, dat OneWorld in oktober 2013 publiceerde. Daarin werd beschreven hoe de rechtszaken die Boateng en Ruth (echte naam: Georgina) in Ghana probeerden op te starten tegen de Nederlandse multimiljonair Arthur Paes maar niet van de grond kwamen. En hoe verschillende getuigen door Paes beticht werden van allerhande misdrijven, waaronder moordaanslagen.

Rechtszaken in Nederland
Naar aanleiding van deze publicaties daagde Arthur Paes onderzoeksjournalist Sanne Terlingen voor de rechter. Hij eiste rectificatie en een hoge schadevergoeding. De rechtbank in Amsterdam wees alle vorderingen van Paes af. Paes is hiertegen in hoger beroep gegaan, deze zaak loopt nog.

Bron Jan Wubbeling werd in september door de rechtbank in Amsterdam in het gelijk gesteld toen hij een zaak aanspande tegen Arthur Paes en Crimesite Camilleri. Camilleri moest de artikelen die zij over Wubbeling en Boateng gepubliceerd hadden –waarin Wubbeling onder andere werd beticht van moordaanslagen en lidmaatschap van een criminele organisatie – verwijderen en rectificeren.

Vals geboortewijs
In Ghana is  – volgens Paes, website Modern Ghana en de Ghanese staatskrant Daily Graphic – door rechter Sedina Agbamava geoordeeld dat Eunice Boateng het geboortebewijs van Georgina zou hebben vervalst en dus gelogen zou hebben tegen een overheidsfunctionaris. De advocaat van Boateng heeft tot op heden nog geen afschrift van het vonnis kunnen bemachtigen, laat hij weten. Boateng is direct na de zitting van 14 november overgebracht naar een politiecel. De dag nadien is ze herplaatst naar Nsawam Security Prison.

Volgens het geboortebewijs waar alles om draait is Georgina geboren op 10 oktober 1994. Paes beschikt echter over een paspoort (waarop Georgina een andere achternaam heeft) waarop haar geboortedatum 10 oktober 1991 is. Volgens Paes is dit het bewijs dat de hele misbruikzaak is verzonnen. De advocaten van Boateng en Georgina wijzen erop dat Georgina stelt dat het seksueel misbruik al in 2001 of 2002 begon – en dat ze, zelfs als het geboortebewijs vals zou zijn, ten tijde van het vermeende misbruik minderjarig was.

OneWorld werkt voor het verifiëren van informatie in Ghana onder andere samen met de Ghanese onderzoeksjournalist Anas Aremeyaw Anas. Zijn werkwijze wordt belicht in de documentair Chameleon die deze week (wo, do, vr) draait op IDFA.

Rechtszaak in Ghana
Bronnen in Ghana zeggen dat de uitspraak van de rechter vooral gebaseerd is op een concluderend document van de zedenpolitie Dovvsu (agent Marcus Isaac Addai) en de Attorney Generals Department. Hierin werd geschreven dat de misbruikaangifte van Georgina ‘vals’ is. OneWorld zette eerder vraagtekens bij de betrouwbaarheid van deze documenten, omdat bronnen in Ghana meldden dat agent Addai een auto van Paes zou hebben gekregen.

Uit transcripten van de zittingen in de rechtszaak tegen Boateng, blijkt dat zowel Arthur Paes als agent Marcus Isaac Addai tegen Boateng getuigd hebben, evenals politieagent Prosper Onai (tevens bodyguard van Paes), en ex-agent Agbley (die zichzelf in de verhoren een vriend van Paes noemt). Een chief registration officer van de instantie waar geboortebewijzen worden afgegeven meldt dat het nummer van het geboortebewijs van Georgina toebehoort aan ene Florence. ‘That is why I concluded that the certificate was fake’. Maar hij zegt ook: ‘Sometimes entry numbers change during entries’. Question: ‘So we can say the mistake was from your office and the certificate was not fraudulently acquired.’ Answer: ‘I have no anwer.’

Eunice Boateng heeft in de verhoren ontkend dat zij het geboortebewijs van Georgina heeft  vervalst. Haar verklaring wordt ondersteund door een verklaring van Georgina – die in haar getuigenis Paes wederom van seksueel misbruik en van corruptie beticht. Een ‘registration assistant’ van Birth and Death Registry stelt dat hij het geboortecertificaat heeft geprint voor Eunice Boateng en Georgina, en dat er dus geen sprake is van falsificatie.

Reactie Arthur Paes
Arthur Paes heeft de afgelopen week al meerdere reacties op het vonnis achtergelaten op verschillende websites. Bij OneWorld schrijft hij:

Drie jaar cel voor eunice boateng de bron van Sanne Terlingen ,
Voor valse aangifte tegen Arthur Paes .
Ja Sanne Terlingen je hebt wat afgelogen over mij ,
Ook de 23 jarige Georgina moet veroordeeld worden voor valse aangifte samen met twee anders getuigen heeft de rechter besloten 
Sanne Terlingen jij wil alleen maar bekend worden door leugens te schrijven en mensen beschadigen ,
je hebt dit vier jaar kunnen doen mij door het slijk halen op internet tv en 
Radio en schrijven in bladen .
Nu gaat alles voor jou veranderen en wel door dezelfde media en rechtbank daar zie ik jouw Sanne Terlingen en iedereen zal je nu gaan kennen als de grootste leugenaar 
De val van Sanne Terlingen

Gr Arthur Paes 

Aan Sanne Terlingen je mag je werkgever van dit blad ook al vertellen dat ik hem op een rechtzaak zal trakteren .
Voor al jullie leugenachtige vunzige varhalen over mij .
En dan nog een vraagje aan Sanne , wil je dit A U B niet meer verwijderen want daar zijn jullie wel erg goed in
Groetjes Arthur Paes

Paes heeft inmiddels ook een civiele procedure aangespannen tegen Boateng en Georgina, waarin hij respectievelijk 750.000 Cedi (ongeveer 200.000 euro) en 200.000 Cedi (50.000 euro) eist.

De advocaat van Boateng wil geen uitspraken doen over zijn plannen. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief