Gesjoemel met herkomst paaseieren

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De komende dagen zullen in Nederland miljoenen eieren verkocht worden vanwege de naderende paasdagen. Volgens traditie worden deze eieren beschilderd voor ze gegeten worden. Veel mensen doen dit zelf, maar ook kant-en-klare voorgekookte en beschilderde eieren liggen in de winkels. De vrolijke kleurtjes van deze eieren hebben een groot nadeel: door de verf is de verplichte code – die informatie geeft over het houderijsysteem en land van herkomst – vaak niet meer zichtbaar, en daar wordt volgens dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters misbruik van gemaakt.

paasei
Paasei (cc)

Stempel vervaagd
Vier Voeters deed internationaal onderzoek naar de herkomst van gekleurde paaseieren. “Verschillende paaseieren bleken kooieieren die werden aangeboden als vrije-uitloopeieren”, zegt campagnemedewerker Barbara van Genne. “Bij slechts een paar eieren was het stempel door de verf nog zichtbaar.” Ook het land van herkomst bleek in veel gevallen niet te kloppen. 

Behalve met gekleurde eieren is er in het verleden ook wel gesjoemeld met gewone eieren. Dat gaat nu veel beter. Wakker Dier heeft in de afgelopen weken de biologische (paas)eieren van Albert Heijn, C1000, Plus, Jumbo en Lidl laten onderzoeken op echtheid. Er werden volgens de organisatie geen verdachte eieren tussen gevonden.

Kakelgoud
Om consumenten wegwijs te maken in het woud van verschillende eierkeurmerken maakte Natuur & Milieu een ranglijst van duurzame eieren. Marketingtermen als blije kip, kakelgoud en maïsscharrel klinken immers sympathiek maar hoeven niets te zeggen over milieu of dierenwelzijn. EKO/Demeter en Milieukeur zijn volgens Natuur & Milieu keurmerken die het best voor het milieu en dierenwelzijn zijn. Zij ontvangen de titel gouden paaseieren van 2011. 

Meer slaafvrije eitjes
Hoewel het voor mensen die milieu- en diervriendelijke eitjes willen kopen dus nog even opletten geblazen is, gaat het met de mensvriendelijke paaseitjes de goede kant op. Dit jaar liggen er twee keer zoveel ‘slaafvrije’ chocoladepaaseitjes in de schappen als vorig jaar. Dat stelt slaafvrijpaasei.nl. Deze site toont welke winkels dit jaar ‘eerlijke’ eitjes verkopen en is een initiatief van Soul Action, Recycle Your Mind en Stop The Traffik.

Chocolade-eitjes die geen sporen van slavernij of mensenhandel bevatten, zijn in verschillende winkels te koop, waaronder de Albert Heijn, de Plus, de Hema en de Lidl. Je herkent ze aan het UTZ certified, Max Havelaar fairtrade of Tony Chocolonely logo. 

Foto boven: Paaseieren (cc) Lynn Gardner

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons