Gelekt klimaatrapport schetst grimmig beeld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De snelle groei in de uitstoot van broeikasgassen doet alle politieke inspanningen teniet en verhoogt het risico op "ernstige, diepgaande en onomkeerbare gevolgen". Dat is de conclusie van het nieuwe, gelekte rapport van het klimaatpanel van de VN (IPCC).

Het rapport wordt pas op 2 november officieel voorgesteld, maar de New York Times en Bloomberg konden al het definitieve ontwerp inkijken dat naar regeringen wordt gestuurd ter inzage. Heel wat waarschuwingen in het rapport zijn niet nieuw, stelt de New York Times vast, maar het taalgebruik van de klimaatwetenschappers is opvallend "urgenter en directer".

De wereld nadert mogelijk nu al de temperatuur waarbij de ijskap op Groenland verdwijnt

 

Zo laten de auteurs nog weinig twijfel over de oorzaken van de klimaatverandering. "De menselijke invloed is vastgesteld in de opwarming van de atmosfeer en de oceaan, in veranderingen van de wereldwijde watercyclus, in de vermindering van sneeuw en ijs, en in de stijging van de zeespiegel", stelt het rapport. "Het is extreem waarschijnlijk de dominante oorzaak van de gemeten opwarming sinds het midden van de 20e eeuw."

Abrupt en onomkeerbaar
Nu al is de wereldwijde temperatuur met 0,85 graden gestegen sinds 1880, stellen de klimaatwetenschappers. Dat is sneller dan de verandering die 10.000 jaar geleden een einde maakte aan de laatste ijstijd, en de auteurs waarschuwen dan ook dat "het risico op abrupte en onomkeerbare veranderingen toeneemt naarmate de temperatuur verder stijgt".

Het klimaatpanel wijst er op dat de graanproductie wereldwijd nu al afneemt, en dat een stijgende zeespiegel, extreme hittegolven en overvloedige neerslag zich al doen voelen.

De wereld nadert mogelijk nu al de temperatuur waarbij de ijskap op Groenland verdwijnt, stellen de auteurs. Het zal eeuwen duren voor die helemaal is weggesmolten, maar het proces is niet te stoppen en doet de zeespiegel met 7 meter stijgen.

Toch denken de auteurs dat het mogelijk is om de stijging te beperken tot 2 graden Celsius, als er heel snel wordt ingegrepen.

 

Discipline
"Veel van de aspecten van de klimaatverandering en de gevolgen daarvan zullen nog eeuwen doorgaan, zelfs als we de uitstoot van broeikasgassen kunnen stoppen", stelt het rapport. Toch denken de auteurs dat het nog mogelijk is om de stijging te beperken tot maximaal 2 graden Celsius, als er heel snel wordt ingegrepen.

De auteurs wijzen er op dat bedrijven en overheden reserves aan fossiele brandstoffen hebben die in totaal vier keer groter zijn dan wat op een veilige manier verbrand kan worden om de klimaatverandering onder de drempel van 2 graden te houden. Wil de wereld het risico voor toekomstige generaties beperken, dan zullen landen de discipline moeten vinden om het merendeel van die brandstoffen in de grond te houden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons