Filmer in oorlogstijd

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 A Good American

Een shot uit de film A Good American

Waarom je deze film moet zien: Sinds Edward Snowden is dit de grootste onthulling over de Amerikaanse veiligheidsdienst.
Bill Binney ontwikkelde als technisch directeur bij de Amerikaanse inlichtingendienst NSA een effectief en goedkoop analyseprogramma dat de aanslagen van 11 september had kunnen voorkomen: Thinthread. Corruptie binnen de NSA zorgde ervoor dat het programma nooit werd ingezet. Binney treedt nu in deze film van Friedrich Moser naar buiten over de misstanden binnen de NSA. Binney probeert al sinds 2001 om zijn verhaal bij de overheid bekend te maken. Na bedreiging door de FBI en aanklachten van het openbaar ministerie besloot Binney om het groter aan te pakken. De misstanden binnen de NSA moesten publiekelijk bekend gemaakt worden.

Win Win WinOneWorld mag een filmarrangement weggeven. Kijk op www.oneworld.nl/mtm

Regisseur en historicus Friedrich Moser was de eerste die het verhaal wilde verfilmen. “Ik aarzelde geen moment om dit verhaal te vertellen”. Hij vertelt vanuit Oostenrijk, waar hij woont, dat hij als filmmaker meteen doorhad dat het verhaal een succes ging worden. Als historicus wist hij dat deze documentaire ‘de geschiedenis ging herschrijven’. Als burger was hij bovendien ‘diep verontwaardigd’ dat het programma van Binney duizenden levens had kunnen redden. De klopjacht die de Verenigde Staten houden op medeklokkenluiders als Edward Snowden, maakt Binney niet bang voor vervolging. “Als ze mij naar het gerechtshof willen brengen, laat ze maar komen. Ik woon dertig kilometer boven Washington.” A Good American is wereldwijd op filmfestivals vertoond. De reacties? “‘Bill is een held!’ en staande ovaties”, aldus Moser. De film heeft al geleid tot interesse in Thinthread, vertelt Binney. “Ik ga binnenkort met een aantal overheden samenwerken.”

A Sinner in Mecca

A Sinner in Mecca

Waarom je deze film moet zien: De tegenstrijdigheden van de Islam komen pijnlijk duidelijk in beeld.
Parvez Sharma toont op zeer persoonlijke wijze dat hoe dichter hij bij het allerheiligste komt, hoe meer hij twijfelt aan zijn geloof. Filmmaker Parvez Sharma woont in de VS en is moslim en homo. Om aan zijn religieuze plicht te voldoen gaat hij op bedevaart naar Mekka in Saudi-Arabië. Een land waar de doodstraf staat op homofilie. Dat levert een unieke documentaire op over worstelen met geloof en de bijzondere wereld van de Hadj, de bedevaart. Filmen was verboden en als openlijke gay liep Sharma veel gevaar. Toch voelde hij de plicht om zijn verhaal te vertellen. “Als activist die uit is op het hervormen van de Islam wilde ik per se verslag doen van de bedevaart in het meest corrupte islamitische land.” De regisseur noemt A Sinner in Mecca een klap in het gezicht van een land dat volgens hem veertien eeuwen islamtraditie 'kapot heeft gemaakt’. “Hedendaags Mekka is een kapitalistische gokstad gebouwd op de ruïnes van de geschiedenis van de Profeet Mohammed. De Hadj kan gewelddadig en onsmakelijk zijn. Niet alle miljoenen moslims komen met goede wil en ze maken een enorme troep van de stad.” Mekka blijft voor Sharma het hart van de Islam. Toch zal hij waarschijnlijk nooit terugkeren. “Het regime zou mij nooit meer toelaten nadat deze film is uitgekomen.” Als overtuigd moslim houdt hij hoop. “Als de profeet mij terug wil, is er geen kracht in de wereld die mij tegenhoudt.”

7 days in Syria

7 days in Syria

Waarom je deze film moet zien: Een docu die in je hoofd blijft zitten. Ingrijpende beelden over de verwoestende impact van de genadeloze Syrische oorlog op burgers, actvisten en journalisten.
Newsweek-verslaggeefster Janine di Giovanni reisde met fotojournalist Nicole Tung zeven dagen door Syrië. De filmt zoomt in op Syriërs die in de chaos proberen te overleven. In het laatste deel van de film trekt Tung zelf naar de frontlinie. Tung wilde ook een beeld geven van het werk van journalisten en activisten. “Ik vind dat er nooit genoeg aandacht kan worden besteed aan het belang van journalisten in oorlogsgebied", vertelt ze via de mail vanuit Istanbul. Ondanks alle gevaren is het volgens Tung van cruciaal belang om informatie te blijven geven over de misdaden in een oorlog. “In extreme omstandigheden wordt het leven simpel. Je probeert te overleven.” Vuurgevechten, bombardementen en andere gruwelijkheden probeerde Tung zoveel mogelijk weg te stoppen. “Als journalist probeer je professioneel te blijven, zelfs in een oorlog.” Haar emoties probeerde ze op te slaan, om die pas thuis te verwerken. “Ik moest mijn angsten in toom houden, zodat ze mij niet overnamen.” Dat Tung na zeven dagen het oorlogsgebied kon verlaten, zorgde voor dubbele gevoelens. “Je keert terug naar het ‘normale leven’, terwijl zij (Syriërs, red.) in een eindeloze hel achterblijven.” Voor de fotograaf was het hartverscheurend om mensen die hun levensverhalen met haar deelden in de oorlog achter te laten. 

Movies that Matter is van 18 t/m 26 maart in Den Haag. De 70 films die worden getoond vragen aandacht voor mensenrechten. 

Kijk in het programmaoverzicht voor meer informatie over en de tijden waarop de films draaien. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons