Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Wetenschappers van de Universiteit van Clemson in South-Carolina onderzochten het verband tussen emoties als geluk, pijn, stress, droefheid en vermoeidheid en de transportmethode van pendelaars. Ze maakten daarvoor gebruik van gegevens van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

"We ontdekten dat mensen het beste geluimd zijn als ze aan het fietsen zijn, meer dan bij elke andere vorm van transport", zegt Eric Morris, hoofdauteur van de studie en hoogleraar aan de Universiteit van Clemson. De fietsers worden gevolgd door passagiers in de auto, vervolgens door autobestuurders, terwijl trein- en buspassagiers helemaal achteraan komen.

Zelfselectie
Over het precieze verband tussen de transportmethodes is er minder duidelijkheid. De onderzoekers vermoeden dat er sprake is van zelfselectie: wie beslist om te fietsen, is vaak zelf al erg enthousiast over die vorm van transport. "Fietser zijn over het algemeen ook jonger en fysiek gezond, twee factoren die vaak voorkomen bij gelukkige mensen."

Tegelijk worden trein en bus vooral gebruikt voor vervoer van en naar het werk, waardoor de respondenten er meer negatieve emoties aan koppelen.

Het onderzoek verscheen in het gespecialiseerde tijdschrift Transport.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief