Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Fiets van oude kranten

 

Jarenlang was Izhar Gafni, amateur fietser uit Israel, bezig om een fiets van karton te ontwikkelen. Het eindresultaat blijkt een duurzaam, goedkoop en licht rijwiel met potentiële klanten in arme én rijke delen van de wereld.

 

Hoe maak je zo’n kartonnen fietsje? Eerst wordt karton van gerecycled papier gevouwen om het sterker te maken, waarna er een laagje overheen gaat om het in vorm te houden. Hier overheen gaat nog een waterproof laagje, en vervolgens nog een likje lak om het er lekker strak uit te laten zien. Klik hier om te zien hoe dit precies in zijn werk gaat.

 

IJzersterk karton

Een vraag die menig lezer zal stellen: “Een fiets van karton? Hoe lang gaat zo’n ding mee?”

Maar Gafni beweert dat het materiaal sterker is dan carbon fibre (koolstofvezel), en dat zijn fiets tot wel 220 kilo kan dragen.

 

Het frame, de wielen, de handvaten en het zadel worden allemaal gemaakt van dit super karton, en de banden worden, opnieuw met het oog op duurzaamheid, gemaakt van oude autobanden. Deze rijden wel iets minder soepel dan normale fietsbanden, maar het voordeel is dat je nooit een lekke band zult hebben.

 

Nooit meer een gesloten fiets?

Ook de ketting, de trappers en de remmen zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Deze eco fiets weegt 9 kilo en kost zo’n 9 tot 12 dollar om te maken. Ideaal voor de export naar arme landen waar metalen fietsen vaak te duur zijn. Maar ook in rijke landen zijn er potentiele markten voor deze spotgoedkope fiets.

 

Een doorsnee Amsterdammer weet ongetwijfeld dat fietsen aan de lopende band verdwijnen. Door de fiets goedkoper te maken dan het slot verwacht Gafni dat dieven minder geneigd zullen zijn om er vandoor te gaan met andermans rijwiel.

 

Lees meer hier.

 

 

Over de auteur

Iris Segers is een Nederlandse freelance journalist. In 2013 liep ze stage bij OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief