Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Donderdag 24 april vindt er een wereldwijde revolutie plaats op het gebied van kleding! Althans, dat is de bedoeling van Fashion Revolution Day. Dit is een initiatief van ngo’s en betrokkenen die zich druk maken over de slechte omstandigheden in de kledingindustrie. Zij willen de wereldwijde boosheid en het gevoel van hulpeloosheid naar aanleiding van het instorten van de Bengalese kledingfabriek Rana Plaza (op 24 april vorig jaar) bundelen in een jaarlijks terugkomend evenement waar kleding en vooral de kledingmakers centraal staan.

Tegen het vergeten
De initiatiefnemers willen de hele kledingketen onder de loep nemen en consumenten meer bewust te maken van de herkomst van hun kleding. Aan de orde komen vragen als: hoe kun je de slechte arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie verbeteren en weet je eigenlijk wie jou kleding maakt?

Binnenstebuiten
De initiatiefnemers hebben van alles bedacht: draag op 24 april je kleren binnenstebuiten, zodat het label zichtbaar wordt. Stel vragen aan je favoriete kledingwinkel om erachter te komen wie je kleding gemaakt heeft. Of durf je het aan om uit de kleren te gaan voor de  ‘Strip for Fair Fashion’ actie?

Debat, flashmob en nog veel meer
Fashion Revolution Day moet in zo veel mogelijk landen worden opgepakt. Ook in Nederland vinden er op 24 april allerlei evenementen plaats. Zo is er ’s middags een flashmob op het Leidseplein in Amsterdam, kun je een debat bijwonen in Bos en Lommer (in het GildeLAB) en wordt ’s avonds in het Humanity House in Den Haag de tentoonstelling FairFashionLab geopend.

Meer informatie vind je op www.fashionrevolution.org. Hier kun je ook een quiz doen om te checken hoeveel je zelf eigenlijk weet over de kleren in je eigen kast.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief