Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Fairphone is de meest duurzame telefoon die er op dit moment op de markt is. Daarover berichtte OneWorld al in 2014. En nu is er een nieuw onderzoek van SOMO dat dit beeld bevestigt. Maar: “Geen enkele smartphone wordt honderd procent eerlijk geproduceerd”, aldus Irene Schipper van SOMO.

In mei 2013 kwamen er voor het eerst twee ‘eerlijke’ smartphones op de markt. De Zweedse certificeringsorganisatie TCO presenteerde de Samsung Galaxy S4 als eerste eerlijk en groen geproduceerde smartphone. Tegelijkertijd kwam de Nederlandse sociale onderneming Fairphone met haar eerste toestel op de markt. Nu, twee jaar later, wordt in het onderzoek ‘TCO Certified Smartphones versus Fairphone. A comparison of sustainability criteria’ de standaarden van beide initiatieven vergeleken.

Conflictmineralen
Fairphone scoort op 20 van de 34 in het onderzoek opgestelde duurzaamheidscriteria beter dan de industriestandaard. Vooral als het gaat om het voorkomen van zogenaamde ‘conflictmineralen’ en de omstandigheden in de mijnen waaronder grondstoffen worden gewonnen, scoort Fairphone punten. Ook doet Fairphone het goed als het gaat om oplossingen voor elektronica afval, het betrekken van meerdere stakeholders om arbeidsomstandigheden tijdens de productie te verbeteren en transparantie. Noodzaak voor verbetering is er in de klachtenmechanismen voor de werknemers op de productielocaties. Aan deze en vier andere criteria is niet voldaan door Fairphone.

TCO-gecertificeerde telefoons
De TCO-gecertificeerde Samsung Galaxy S4-serie smartphones en de Galaxy Note scoren slechts op 7 criteria boven de industriële standaard, op 11 punten zijn ze identiek als conventioneel geproduceerde smartphones en op 16 criteria werden ze geclassificeerd als ‘niet voldoende’.

“Het feit dat TCO-gecertificeerde smartphones het nauwelijks beter doen dan niet-gecertificeerde smartphones is betreurenswaardig”, aldus Schipper. “Eerlijk produceren moet niet verworden tot een PR-stunt. Wie echt op een eerlijke manier wil produceren, moet serieus aan de slag en sociale verantwoordelijkheid nemen voor het productieproces.”

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief