Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De gemeente Veldhoven is ervan op de hoogte dat de conferentie plaatsvindt, maar wil nog niet toelichten sinds wanneer zij dit weten, en of er voorzorgsmaatregelen zijn getroffen. "De gemeente deelt het ongemakkelijke gevoel zoals verwoord in de kabinetsverklaring", laat een woordvoerder weten. "We zien op dit moment geen gevaar voor de openbare orde, en dus is er ook geen reden om te handelen. Wel houden wij uiteraard de vinger aan de pols."

Het Hotel NH Eindhoven Conference Centre Koningshof, dat voor de conferentie is afgehuurd, beschikt over 509 kamers, en is ‘omgeven door weelderig groen’. Zowel het hotel zelf, als het hoofdkantoor van de NH Group, willen geen reactie geven.

Rechterhand van de president

Gisteren onthulden OneWorld en Argos dat YPFDJ, de jongerentak van Eritrea’s enige toegestane partij, in het Paasweekend een grote Europese bijeenkomst organiseert op een toen nog onbekende locatie in Nederland. Het is traditie dat de rechterhand van de president, Yemane Gebreab, de aanwezigen toespreekt. Tijdens eerdere edities moedigde hij de deelnemers aan om ‘vijandigheid tegen Eritrea te vernietigen’ en het ‘bewustzijn te verhogen’. Ook dit jaar is het doel van de conferentie om ‘jongeren te activeren’ met een programma over ‘politieke actualiteit’ en ‘het versterken van grass-root organisaties’.

“Burgemeester kan conferentie verbieden”

Volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht Voermans, verbonden aan universiteit Leiden, heeft de burgemeester van Veldhoven de bevoegdheid om de hele conferentie te verbieden. Het lokale bestuur (burgemeester, Openbaar Ministerie en politie) moet dan toetsen of er mogelijk sprake is van strafbare feiten of van een verstoring van de openbare orde.

VVD, PvdA, SP, GroenLinks en D66 stelden gisteren al Kamervragen over de YPFDJ Conferentie en de komst van Eritrea's tweede man Yemane Gebreab.

Malik Azmani (VVD) zou het liefst zien dat de bijeenkomst niet doorgaat als Gebreab spreekt. “Om zoiets te kunnen uitvoeren, heb je wel bewijs nodig dat zijn komst een gevaar is voor de openbare orde.”

“Een conferentie van aanval”

De promotievideo van de conferentie, die gisteren door YPFDJ op Facebook is geplaatst, zegt in de ondertiteling dat de bijeenkomst is bedoeld om een ‘strong, conscious and patriotic youth movement’ (sic!) te creëren. In de video is te zien hoe Yemane Gebreab aankondigt dat de conferentie in Nederland plaatsvindt. Volgens Eritreeërs aan wie we de video hebben voorgelegd, zegt Gebreab dat de aankomende conferentie een conferentie wordt van “een nieuwe start, een conferentie van aanval, een conferentie van samenwerking”. (Fonetisch: wahla nay tebegheso, wahlay nay metkahti, wahla nay meheghaz – metkahti betekent aanval.)

OneWorld verricht het onderzoek naar de lange arm van Eritrea in Nederland in samenwerking met Argos (VPRO). Meer onthullingen over de conferentie en de rol van de ambassade in de uitzending van aanstaande zaterdag 15 april, 14 uur op radio 1.

Over de auteur

Onderzoeksjournalist

Sanne Terlingen is onderzoeksjournalist voor OneWorld. Ze won de Loep aanmoedigingsprijs 2013 voor haar verhaal over kindersekstoerisme in …
Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Investigative Journalist Argos, VPRO, NPO Radio 1. Journalist voor de Vrede 2010. WAF Award 2008. De Tegel 2007. WAF Award 2007. De Loep …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500