Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

OneWorld wijst je de weg in het woud van keurmerken, greenwashing en ecoclaims. Deze maand: een elektrische testauto als voorloper van een nieuw te produceren BMW.

Fabrikant: BMW
Prijs: Nog niet bekend
Oordeel: 5

Claim
De BMW 1serie ActiveE is een volledig elektrische BMW: 0 procent emissie en 100 procent rijplezier.

Analyse
Ook BMW gaat aan de elektrische auto, maar dan wel op hun manier. Geen ecoboodschappenautootje dus, maar een luxe alleskunner. De ActiveE is een testauto: ervaringen ermee worden gebruikt om in de loop van 2013 de BMW i3 in massaproductie te nemen. Er zijn dan ook maar duizend ActiveE’s op de wereld. En één daarvan is van mijn buurman! Tijd voor een proefrit. Eerst de 0 procent emissie: dat gaat natuurlijk alleen op als je groene stroom tankt, maar dat doet de buurman. Dus snel door naar de 100 procent rijplezier. En dat maakt de ActiveE waar: hij rijdt heel soepel. Sowieso hoef ik niet te schakelen, want een elektromotor heeft geen versnellingen. Ook remmen is vrijwel overbodig. Zodra ik het gas loslaat, remt de auto vanzelf en wordt de energie die daarbij vrijkomt weer opgeslagen. Dit is niet alleen zuinig, het zorgt er ook voor dat je bochten en rotondes als vanzelf kunt nemen. Bang voor een saaie rit? Niet nodig. Bij het optrekken race ik iedereen er met gemak uit: een elektromotor draait gelijk op vol vermogen. Dan de achilleshiel van elke elektrische auto: het bereik. De ActiveE kan maximaal 160 kilometer afl eggen op een volle accu. Dat klinkt als weinig, maar volgens de buurman is het voor alles behalve zijn vakanties voldoende. Er zijn steeds meer oplaadpunten in Nederland, en die zijn eenvoudig te vinden via apps voor de smartphone.

Oordeel
100 procent rijplezier?  Zeker weten!

April 2013

Over de auteur

Stijn Cornelissen is eigenaar van  ZinInZin, een bedrijf dat onder andere storytellingtrai- ningen aan onderzoekers geeft en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief