Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Na een lange tijd op zee komen de schippers van de Sea Shepherd de eerste Japanse walvisvaarder tegen. Hoe zijn ze van plan om de walvisvangst tegen te gaan?

Op oudjaarsdag om 13.20 uur kregen we op de radar een schip te zien, binnen de grenzen van het Southern Ocean Whale Sanctuary, op 64°08′ Zuiderbreedte, 148°18′ Westerlengte. Dit zou ons uiteindelijk leiden tot de eerste ontmoeting met een schip van de Japanse walvisvaardersvloot; de Yushin Maru, één van de drie jagerschepen. De Bob Barker zet in eerste instantie de achtervolging in om het schip te kunnen identificeren, maar besluit later toch haar eigen koers te vervolgen. We zetten koers in de richting van waar we hadden afgesproken met de Steve Irwin.

De jagerschepen van de Japanse walvisvaardersvloot zijn de schepen die daadwerkelijk op de walvissen jagen en deze doden. Vervolgens wordt iedere dode walvis langszij gebonden en moet voor verwerking naar het fabrieksschip, de Nisshin Maru, worden getransporteerd. De afstand tussen de jagers en het fabrieksschip is natuurlijk afhankelijk van waar de walvisvaardersvloot vaart en waar de walvissen zwemmen. Het hangt er verder vanaf uit hoeveel schepen de  walvisvaardersvloot bestaat. Voorgaande jaren waren er naast het fabrieksschip drie jagerschepen; de Yushin Maru 1, 2 en 3 en een apart ‘spotter vessel’ , een verkenningschip om de walvissen op te sporen. Normaalgesproken bevinden de jagerschepen zich niet meer dan zo’n 60 zeemijl van de Nisshin Maru, het fabrieksschip van de Japanse walvisvaardersvloot.

Door de aanwezigheid van Sea Shepherd schepen wordt de situatie iets minder voor de hand liggend. De Japanse walvisvaarders willen namelijk ondanks alle bestaande afspraken en verdragen toch op walvissen blijven jagen en Sea Shepherd doet haar best om de bestaande verdragen te handhaven en het doden van walvissen te voorkomen. Komt er dus in het kort op neer dat de walvisvaarders zowel walvissen willen vinden als Sea Shepherd schepen vermijden. Sea Shepherd wil daarentegen juist de walvisvaarders vinden.

De meest effectieve manier is namelijk om zo snel mogelijk de Nisshin Maru te vinden en zo te voorkomen dat de jagerschepen gedode walvissen kunnen afleveren aan het fabriekschip. Een gedode walvis is onderhevig aan ontbindingsprocessen en moet zo snel mogelijk worden afgeleverd. Op het moment dat de gedode walvis niet meer kan worden afgeleverd, hebben de jagers een probleem. Ze kunnen de gedode walvis niet kwijt en kunnen ook niet door blijven jagen.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500