Een oude OneWorld in een colafles

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Waarschijnlijk wordt het statiegeld op grote plastic flessen vanaf 1 januari 2015 afgeschaft. Gooi jij jouw lege Coca-Colafles vanaf volgend jaar bij het plastic afval? Nergens voor nodig. Een lege frisdrankfles is namelijk de perfecte plek om een oud OneWorld magazine in op te bergen.

Het is bijna zover; Het statiegeld op grote plastic frisdrankflessen wordt afgeschaft. Wat nu? De gemiddelde Nederlander drinkt ruim honderd liter frisdrank per jaar. Dat zijn bijna zeventig flessen frisdrank per persoon. Plastic afval wordt in alle gemeentes tegenwoordig gescheiden ingezameld, dus frisdrankflessen recyclen, kan nog steeds. Hartstikke handig, maar nu de financiële prikkel van het inleveren van flessen bij de supermarkt verdwenen is, kun je er ook voor kiezen jouw lege frisdrankflessen zelf een nieuwe bestemming te geven. Zó maak je een multifunctioneel opbergmeubel van plastic flessen en een stukje laminaat.

Wat heb je nodig?
1: Houten lat. Een verbouwing levert vaak een prachtig nieuw huis en een heleboel bouwafval op, bijvoorbeeld restjes laminaat. Een overgebleven latje van een laminaatvloer is heel geschikt om te gebruiken om flessen op te bevestigen. Hoe lang de lat moet zijn, ligt eraan hoeveel flessen je wilt gebruiken en hoeveel ruimte je tussen de flessen wilt laten. De lat op de foto’s is 75 centimeter lang.

2: Restje garen. Als je iets op wilt hangen, kun je het natuurlijk met een schroef voor eens en voor altijd aan een muur bevestigen, maar je kunt ook voor een minder definitieve methode kiezen. Schraap alle restjes wol, acryl en katoen die qua kleuren goed bij de rest van je huis passen bij elkaar. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook praktisch. Als je jouw ‘plasticflessen opbergmeubel’ over een jaartje zat bent, hang je zonder problemen iets anders aan de muur.

3: Lege flessen. Frisdrankflessen heb je in alle soorten en maten. Natuurlijk kun je het beste de lege flessen die je zelf in de kelder hebt staan gebruiken, maar soms is het ook leuk om een combinatie van verschillende soorten flessen te gebruiken. Met bijna zeventien miljoen Nederlanders die gemiddeld honderd liter frisdrank per persoon drinken, kan het niet moeilijk zijn een interessant uitziende frisdrankfles op de kop te tikken.

4: Schroeven. Zoek schroeven die je over hebt van bouwprojectjes bij elkaar of verwijder schroeven uit apparaten die het niet meer doen. Hoe lang de schroeven zijn, maakt niets uit. De schroeven mogen straks een stuk uit blijven steken, omdat het uitstekende stuk in de flessenhals terecht komt. Hier heb je dus totaal geen last van.

Wat moet je doen?
Draai alle doppen van de lege flessen af en bepaal waar je de doppen op de plank wilt bevestigen. Hoe groot de afstand tussen twee doppen wordt, bepaal je zelf. Als je wilt dat het eindresultaat heel precies is, is het slim om op de lat aan te geven waar je de flessendoppen straks gaat bevestigen.

Nu is het tijd om de doppen aan de plank vast te schroeven. Maak voor je begint een gaatje in de flessendoppen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een kleine spijker door de flessendop te slaan en die spijker vervolgens weer te verwijderen. Dankzij dit gaatje heb je tijdens het schroeven veel meer grip en kun je de dop veel makkelijker aan de lat bevestigen.

Zoals je op de foto hierboven ziet, hoeft de schroef niet helemaal in het hout te verdwijnen. Zorg er wel voor dat de dop goed vast zit. De flessendop moet uiteindelijk redelijk wat gewicht kunnen dragen.

Tip: Wil je het vastschroeven nog makkelijker maken? Doe dan een klein beetje zeep op het puntje van de schroef voor je hem door het gat in de dop draait. Zo ‘glijdt’ de schroef er als het ware doorheen.

Als alle doppen goed vast zitten, kun je de flessen ‘klaar voor bevestiging’ maken. Snijd met een mesje de onderkant van de flessen af en spoel de flessen vervolgens uit. Als jij jouw ‘plasticflessen opbergmeubel’ straks gaat gebruiken om OneWorlds in op te bergen en je ooit een artikel terug wilt lezen, is het niet fijn als je magazine naar Fanta ruikt.

Tip: Zo’n etiket op een fles ziet er heel kleurrijk en vrolijk uit, maar je kunt het etiket natuurlijk ook verwijderen. Als je het etiket op jouw frisdrankfles niet mooi vindt, maar ook niet de hele dag tegen een kale fles aan wilt kijken, kun je de flessen op verschillende manieren versieren. Zo is het bijvoorbeeld heel leuk om met een restje stof een strik om één of meerdere flessen te maken.

Draai alle flessen terug op de juiste dop. Zo zitten niet alleen de doppen, maar ook de flessen aan de plank vast.

Haak een stevig touw van de restjes garen. Als je garen hebt dat van zichzelf heel dik en stevig is, hoef je dat natuurlijk niet te doen. Houd er wel rekening mee dat al het gewicht van het opbergmeubel straks in dit ene touw hangt.

Boor een gaatje in de lat om het touw doorheen te doen, of knoop het touw stevig om de lat en één van de flessendoppen heen. Als je voor de laatste methode van bevestiging kiest, is het belangrijk dat je het touw zo strak mogelijk aanspant. Zo heb je er in de toekomst minder last van als het touw door het gewicht langzaam uitgerekt wordt.

Je ‘plasticflessen opbergmeubel’ is klaar. Hang het aan een haakje aan de muur en berg je oude kranten en tijdschriften erin op.

Tip: Als je wilt kun je de bovenste fles gebruiken om een kaarsje in te branden. Vooral als de bovenste frisdrankfles gemaakt is van gekleurd plastic geeft dit een prachtig effect. Als je dit wilt doen, is het belangrijk dat je een deel van het plastic van de bovenkant van de fles verwijdert. Anders kan de warmte van het kaarsje nergens heen.

 

 

Variatietip: Als je ook aan het andere uiteinde van de lat een touw bevestigt, kun jouw creatie horizontaal ophangen. Wonder boven wonder verandert dit de lat met flessen daardoor van een perfecte opbergplek voor kranten en tijdschriften in een multifunctionele kapstok.

De lege flessen zijn namelijk heel geschikt om sjaals, mutsen, handschoenen en andere accessoires zoals zonnebrillen in op te bergen.

En je jas? Die hang je met een kleerhanger aan één van de flessenhalzen.

Tip: Als je samen met je kinderen een flessenkapstok maakt, is het leuk om ieder kind zijn eigen fles en kleerhanger te laten versieren. Zo weet iedereen welke fles bij wie hoort en krijg je een hele vrolijke, persoonlijke kapstok.

Afval bestaat niet, dus zelfs de onderkanten van de flessen hoef je niet bij het oud plastic te gooien. Afgeknipte flessenbodems zijn bijvoorbeeld heel erg geschikt om te gebruiken als kleine bloempotjes of om kaarsjes van te maken. Wil je weten hoe je zelf een kaars maakt? Kijk hier.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons