Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Sinds we de pomp gebruiken, heeft niemand in onze buurt meer diarree,” vertelt Louisette, een moeder met drie kinderen. “Eerst moesten we onze kinderen elke week naar de gezondheidspost sturen!” 

Grote problemen zoals een tekort aan veilig drinkwater kun je niet even snel en simpel oplossen. Levens veranderen is niet zo eenvoudig. Het is een langdurig proces: de mensen leren kennen, hun noden en wensen vaststellen en dan de meest geschikte oplossingen vinden. Oplossingen vinden voor uitdagende problemen hoort bij het werk van Medair, zeker in moeilijk bereikbare gebieden. Wat ons team in Madagaskar onlangs deed, was daarom een enorme opsteker. Ze ontdekten dat de mensen in één van de gemeenschappen niet van het veilige water uit de nieuwe bron dronken, omdat er veel ijzer in het water zat. Het team ging op zoek naar een oplossing.   

Water met een hoog ijzergehalte is prima drinkbaar, maar de kleur, geur en smaak van het water kunnen onprettig zijn. Daardoor bleven families hun oude, onveilige water gebruiken, hoewel ze daar ziek van werden. “Soms zat er zo veel ijzer in het water, dat er een dikke, oranje-rode laag op het oppervlak dreef. Dat zag er niet lekker uit,” vertelt Nadège, manager waterinfrastructuur van Medair in Madagaskar. “Je proeft en ruikt het ijzer, en het water maakt oranje vlekken in de kleren.”

Nadège en het team waren ervan overtuigd dat dat beter kon. Ze bekeken verschillende mogelijke technieken, waarna ze besloten om een ontijzeringssysteem in het waterpunt te installeren. Dit nieuwe systeem brengt het ijzerhoudende water in contact met zuurstof uit de lucht. “Door de zuurstof gaat het ijzer roesten en slaat het neer. De roest wordt uit het water gefilterd voordat het uit de kraan komt,” legt Nadège uit.Het systeem wordt nog getest, maar tot ieders opluchting is het probleem opgelost. In Ankofa stroomt nu schoon en helder water. Er zit geen kleur, geur of smaak meer aan en de mensen drinken weer uit de veilige bron. “Alle dorpsbewoners zijn nu dol op het water,” besluit Nadège.

 

Medair

Medair biedt levensreddende noodhulp bij rampen, in crisis- en conflictgebieden en helpt bij de wederopbouw. Dit doen wij in samenwerking …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief