Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Burgemeester Béas van Yingi in Kameroen denkt ver vooruit. Hij laat een hotel bouwen met 16 kamers, een grote eet- annex feestzaal en een nog groter terras met uitzicht op een natuurreservaat. Daar schijnen gorilla’s te leven. De burgemeester laat whisky aanrukken. We toasten op het succes. Ik suggereer de naam ‘Mon Rêve’. Daar kan hij wel om lachen. “Als de toeristen na een dagje park vermoeid terugkomen, kunnen ze hier lekker uitrusten.” Ik zie het voor me.

Durf kun je de burgemeester niet ontzeggen. Eerder al liet hij een vergulde leeuw op een zuil zetten, midden in het dorp, en nu bouwt hij ook nog aan een tribune. “Voor het defilé, tijdens de nationale feestdag.” Yingi telt 2000 zielen, die in een gebied wonen zo groot als de provincie Utrecht. Het dorp ligt in the middle of nowhere.

Herbert Reef kent de burgemeester al langer dan vandaag. Yingi ligt namelijk aan de toegangsweg naar de bosbouwconcessie van TRC, het bedrijf waar de gebroeders Paul en Herbert Reef de scepter over zwaaien. TRC heeft mee betaald aan het opknappen van het ziekenhuisje (1 malariapatiënt), onderhoudt de zandweg en levert gratis hout voor het hotel. Welkom in Kameroen.

Herbert uit het Twentse Goor is te nuchter om mee te dromen met de megalomane plannen van de burgemeester. Maar hij is een en al oor als die hem vraagt of hij al weet dat er een nieuwe asfaltweg wordt aangelegd naar de hoofdstad Yaoundé. Dwars door het bos, en langs Yingi. Herbert weet van niks. Kan de burgemeester op de kaart aanwijzen waar de weg komt? Tot grote opluchting van Herbert loopt die niet door ‘zijn’ bos. Was dat wel het geval, dan het TRC een probleem gehad. Er is bos genoeg in Kameroen, maar het ministerie van Bosbouw heeft geen fluit te vertellen.

Jean Béas, onthoud die naam.

Foto: Bas Jongerius

Over de auteur

Han van de Wiel is een Nederlandse journalist die zich gespecialiseerd heeft in milieu, klimaat, ontwikkelingsvraagstukken en Europa.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500