Een betere luier begint bij jezelf

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

OneWorld wijst je de weg in een woud vol keurmerken, greenwashings en ecoclaims. Deze maand: wasbare luiers die goed zijn voor het milieu.

Diverse merken: kaatjekatoen.nl
Prijs: Vanaf €15,- per stuk voor een luier met klittenband of drukknopen
Oordeel: 4

Claim
Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers.

Analyse
De wasbare luier is terug van weggeweest. Maar de tijd heeft niet stilgestaan; waar je vroeger zelf een katoenen doek om de baby billen moest vouwen, zijn er nu voorgevormde stretchbroekjes van onder meer katoen, fleece of bamboe, met inlegdoekjes. Maar hoe zit dat met die milieuclaim? Er is verbazingwekkend veel onderzoek gedaan naar de milieubelasting van luiers. Zo vergeleken de Engelse Environment Agency en het Nederlandse Milieu Centraal de CO₂-uitstoot van wasbare en wegwerpluiers. Het zijn complexe rekensommen met verschoningsfrequenties, luierperiodes en wasgedrag. Toch is de uitkomst overzichtelijk. Wegwerpluiers stoten het meest uit doordat er zoveel gemaakt moeten worden: je gooit per kind duizenden luiers weg. Bij wasbare luiers is dit veel minder, maar komt er een belangrijke factor bij: wassen en drogen. En die post hangt natuurlijk sterk af van je aanpak. Bij gemiddeld Nederlands wasgedrag komt de wasbare luier al iets beter uit de bus. Maar je kunt veel milieuvriendelijker wassen dan dat gemiddelde: koop een zuinige wasmachine, stop hem elke wasbeurt goed vol en was op 40 graden (als vlekken er niet goed uitgaan op 60 graden), en gebruik groene stroom. En vooral: droog de luiers aan de lijn in plaats van in de droger. Doe je dat allemaal, dan scoren de wasbare luiers zeker twee keer zo goed als de wegwerpvariant. Wat mogelijk ook scheelt: er zijn aanwijzingen dat door wasbare luiers kinderen beter de link leggen tussen een plas en een natte broek, en eerder zindelijk zijn.

Advies
Wasbare luiers zijn een prima basis om milieuvriendelijk te luieren. Met zuinig wassen verdien je als ouder de laatste ster er zelf bij.

Juli/Augustus 2013

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons