Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De aardbeving in Japan heeft ook de Filipijnen in beweging gezet. Figuurlijk gesproken dan. Er is een hoop onrust en paniek onstaan. Kennelijk is daar meer voor nodig dan de ‘normale’ tyfoons en aardverschuivingen waar de Filipino’s aan gewend zijn. De grote vraag is nu namelijk hoe Manilla er uit zou zien na een aardbeving zoals in Japan.

De breuklijn waarop Manilla is gebouwd, zou een 7.2 aardbeving kunnen veroorzaken. Volgens de experts wordt dat een ramp. Zo’n aardbeving zou veertig procent van Manilla in puin kunnen leggen, en 34.000 doden en 114.000 gewonden achterlaten. Het klinkt niet alsof ik dat graag wil meemaken.  

Oefenen
Daarin ik ben niet de enige. Sinds vorige week duiken overal berichten op over geplande ‘earthquake drills’, oefeningen voor het geval dat. Gelukkig woon ik niet midden tussen de wolkenkrabbers op de 25e verdieping van een oud vervallen gebouw, maar relatief veilig in een stevige bungalow met voldoende open  ruimte voor de deur.  

Nog even terug naar de beving in Japan. Vanwege de tsunami-waarschuwing die volgde na de beving in Japan zijn hier een hoop mensen die langs de kust wonen geëvacueerd. Daar was ruim de tijd voor, want het duurt zo’n zeven uur voordat de golven hier aankwamen. Gelukkig viel het allemaal reuze mee, de hoogst gemeten golven waren zo’n zeventig. Dat valt in het niet bij de veertien meter hoge golven in Japan.

Hulp voor Japan
Naast de onrust over een aardbeving in Manila, is er ook veel medeleven met de mensen daar. Men wil graag iets doen. Zo krijg ik een smsje dat ik via mijn mobiel geld kan doneren aan het rode kruis,  voor de slachtoffers in Japan. Diezelfde ochtend lees in de krant dat Philippine Airlines gratis noodhulp goederen verscheept naar het getroffen gebied. Mooi hoe de Filipino’s, die vaak slachtoffers zijn van een ramp, ook direct in actie komen om te helpen als anderen dat nodig hebben.

Maar het is ook gek, want op dezelfde pagina in de krant staat een bericht dat negenhonderd mensen dakloos zijn geworden door een hevige brand vlak bij mijn huis. Ook lees ik een bericht dat in het midden van de Filipijnen opnieuw hevige overstromingen zijn en een half dorp is weggevaagd door een aardverschuiving. Daarbij zijn 9 mensen omgekomen. Naast het investeren in Japan, valt hier toch ook nog genoeg te doen.

Manilla beeft!
Terwijl ik dit schrijf, schud mijn bureau heen en weer. Een aardbeving… Mijn hart slaat even over. Zou dit het zijn? De lang verwachtte 7.2 beving in Manilla? Gelukkig stopt het beven snel. Niets aan de hand. Via facebook gaat al snel rond dat het een lichte aardbeving was, met kracht 5.4, zon’ 90km ten zuiden van Manilla. Pffff. Voor deze keer goed afgelopen. Gelukkig heeft Japan Manilla niet letterlijk in beweging gezet.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500