Duurzamer moet, maar hoe?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Er is geen partij die zo heeft ingezet op het stimuleren van een circulaire economie als het CDA”, stelt CDA-kamerlid Marieke van der Werf dinsdag op het podium van de Rode Hoed in Amsterdam.  Debatpartners Stientje van Veldhoven (D66) en Sharon Gesthuizen (SP) veren verstoord op. Ook op twitter wekt het veel verbazing: de plotseling zo groene toon van CDA en VVD tijdens het Groene Verkiezingsdebat. Stuk voor stuk pleiten de zes uitgenodigde Kamerleden ervoor om vervuilers te laten betalen, eigen energieopwekking aan te moedigen en recycling te stimuleren.

Hoe dat moet, daarover zijn ze het niet eens. VVD en D66 houden de stabiliteit van het beleid hoog in het vaandel. Andere partijen hebben het liever over investeringen en creatieve maatregelen.

Bedrijf opzetten
René Leegte (VVD) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) trappen het debat af. Van Tongeren vertelt over haar bezoek aan een zonne-energietuin in Nijmegen met als een van de initiatiefnemers een bewoonster van in de negentig. Moeten deze mensen over hun zelf opgewekte energie belasting betalen?

Ja, zegt Leegte. Hij wil dat ze een bedrijfje opzetten. “Harstikke leuk”, maar ook nuttig. “Want het wordt te duur als straks iedereen zonder belasting zijn stroom gaat opwekken. Dan moet het beleid uiteindelijk weer veranderen, en dat lokt geen investeerders.”

Vleestax
Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en Stientje van Veldhoven (D66) steggelen over hoe vervuilers moeten betalen. Van Veldhoven wil een vleestax, Dijsselbloem een belasting op de grondstoffen die bij de productie worden gebruikt. VVD reageert vanachter op het podium: “Ik moet ineens denken aan alle kijkers  met minimuminkomens, die zien dat jullie hier met zo’n gemakzucht over lastenverhogingen praten.”

Bouwfondsen
Sharon Gesthuizen (SP) en Van der Werf (CDA) staan recht tegenover elkaar als het gaat om verduurzaming van de bouwsector. SP investeert daar 3 miljard in, Van der Werf ziet meer in regionale fondsen. Of het CDA daar ook geld voor reserveert weet Van der Werf niet te vertellen.

In tegenstelling tot de twitteraars was Gesthuizen weinig van het CDA onder de indruk. “Wees nou eens eerlijk, u bezuinigt op natuur, de biodiversiteit gaat bij u achteruit, er komen meer auto’s, meer files en minder openbaar vervoer. Het past niet eens allemaal op mijn lijstje.”

Duurzaam inkopen door de overheid was tenslotte weer een onderwerp waar iedereen over te spreken was. Maar betekent dat ook bedrijven daaraan moeten geloven? “Laat het ze toch zelf invullen”, zei Leegte. “Maak de financiering voor die investeringen gemakkelijker”, aldus Van Veldhoven. “Beloon de koplopers”, vindt Dijsselbloem. En van der Werf: “Maak samen met het bedrijfsleven nieuwe normen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons