Duurzamer leven? Zo moeilijk is dat nou ook weer niet

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Overal in Nederland zetten mensen hun groenste beentje voor. En met succes: de agenda van Urgenda puilt uit. Maar of je nu de hort op gaat of thuisblijft, er valt genoeg te doen voor het milieu. Wie er een vrolijke dag van wil maken hoeft alleen maar te bedenken: we zijn al hartstikke lekker, groen en duurzaam bezig. Daarom vijf verhalen over mensen die zéker al lekker bezig zijn.

tiny house

1. Meer ruimte hebben (omdat je kleiner woont)
Shirly van der Hoeven en haar vriend Roy Mosterd wonen in een klein huisje van nog geen twintig vierkante meter. De voordelen van zo'n miniwoning zijn legio. In het huisje leven ze zelfvoorzienend (het heeft een composttoilet, zonnepanelen en een waterfiltersysteem), waardoor het milieu veel minder wordt belast. Door de lagere vaste lasten houden ze meer tijd over voor passies en dromen – tijd die een ander besteedt aan het aflossen van zijn hypotheek. Bovendien is het tiny house niet gebonden aan een locatie, dus kunnen ze altijd op reis. Ook wie wel verknocht is aan bakstenen en dakpannen kan af en toe eens om zich heen kijken om te bedenken wat het eigenlijk betekent – al die ruimte en die spullen om je heen.

2. Groen surfen
Wie kent ze niet: vrolijke maar vermanende handtekeningen onder mails. Niet printen! Het inkt en het papier zijn een vanzelfsprekende belasting voor het milieu, die veel mensen, vooral op hun werk, proberen te verkleinen. Maar is het online dan zoveel milieuvriendelijker? Redactielid Ellen de Lange dook in de duurzaamheid van het internet. Het leverde een artikel op met praktische tips. Zo kan je checken of je eigen website of blog een duurzame, groene host heeft. Maar het helpt ook al om een grote schoonmaak op je computer en je inbox te houden, want alles wat je online bewaart kost energie. Een fijne geruststelling: grootmachten Google en Facebook zijn goed bezig met duurzame energie.

3. Bloemen in mijn straatje
Er is nooit genoeg groen, vinden deze stedelingen. Zij namen een stuk van hun tuin onder handen, waardoor hun directe leefomgeving een stuk regen- en klimaatbestendiger werd. Ze worden er ook nog eens blij van. "Zware regen hoeft niet voor overlast te zorgen als je het slim afvoert." Van je achtertuin tot de openbare ruimte – een kleine aanpassing maakt al een groot verschil. Wie een paar stoeptegels inruilt voor een buurtmoestuin, heeft niet alleen een smakelijke maaltijd op zijn bord, maar ook een gezellige straat.

4. Houd je oude broeken uit de prullenbak
Kleding hoort niet bij het vuilnis – hoe kapot-gevoetbald of stuk-gedanst het ook is. De directeur van textielinzamelbedrijf Sympany legt uit dat de CO2-uitstoot die je bespaart als je textiel recyclet in plaats van weggooit tien keer groter is dan bij het recyclen van glas. Terwijl glas recyclen toch een stuk beter is ingeburgerd. Kleding die nog níet stuk gedragen is maar die je toch nooit meer zal dragen kan je natuurlijk ook nog feestelijk weggeven, ruilen of verkopen.

 

5. Wélke prullenbak?
Wie verpakkingsloos of verpakkingsarm leeft, kan 'het vuilnis zetten' van zijn wekelijkse takenlijst schrappen. Het wegwerpwaterflesje ruil je in voor een bidon, de plastic zakjes voor groente worden katoen en in plaats van stapels per stuk verpakte repen als tussendoortje bak je een berg koekjes die je in een koektrommel bewaart. Ilse Ariëns ontdekte in haar zoektocht naar een afvalvrij leven dat het heel eenvoudig is om je persoonlijke afvalberg een stuk te verkleinen.

Zelf zin om aan de slag te gaan? Kijk hier voor duurzame activiteiten die vandaag bij jou in de buurt worden georganiseerd.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons