Duurzame tips voor luie ouders

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Opvoeden, dat is best een tijdrovende en soms ook energievretende klus. Helemaal als je dat ook nog eens groen wil doen. Of niet? Een duurzame levensstijl blijkt heel goed samen te gaan met een luie opvoedstijl, blijkt na rondvraag in onze omgeving. Zes ervaringstips waarmee moderne ouders tijd, geld en het milieu sparen.

1. Niet wéér die was
Kan je het maken om je kind met een paar yoghurt-vlekken op haar truitje naar de crèche te sturen? We hebben toch altijd het idee dat je een beetje je best moest doen om je kind er lekker schoon bij te laten lopen. Alsof je peuter zich daar iets van aantrekt. Maar wat zullen die andere ouders wel niet denken? Als de kleren van je kind al vies zijn, hoe zal het er dan thuis wel niet uitzien? Alleen die bergen met was, wie heeft daar nou zin in? Durf gewoon te denken: doe dat morgen nog maar een keer aan. Geen leidster die je erop aan zal spreken. En anders zeg je gewoon ‘Oeps, niet gezien. Moet net bij het ontbijt gebeurd zijn.' 
Voordeel: Minder wassen scheelt je bergen met tijd, water en wasmiddel.

Ben je geen luie ouder?
Kijk dan eens bij The Good Family, een site vol tips (van slowjuicers tot zeewier en vispakketten), interviews en portretten van gezinnen die bezig zijn met lekker, gezond en duurzaam eten. 

2. Elke dag hetzelfde eten
Ook ooit de ambitie gehad om een culinair geïnteresseerd stel kinderen op de wereld te zetten? Zo’n stel dat in hun Ikea Antilop kinderstoeltjes aanschuift bij Noma voor een amuse van kabeljauwlever en eekhoorntjesbrood? Nou, mooi niet dus. Kinderen eten bijzonder weinig, nooit eens iets nieuws en vooral heel saai. Zo saai dat je van ellende toch maar apart gaat koken voor de kinderen, iets waarvan je had gezegd dat je dat nóóit zou doen. Terwijl je zelf aan een met dadels gevulde makreel (Ottolenghi) zit, eten de kids pasta-met-niks en broccoli. Of een droge aardappel met bloemkool. Het mooie is: je kookt een voorraad en warmt het drie dagen op (echt, hoe saaier, hoe beter).
Voordeel: Je kunt groot dus goedkoop inkopen. Geen kliekjes waar je nog wat mee moet, geen schuldgevoel over het eten dat je weggooit. Je kinderen zijn je kliko. 

[[{“fid”:”27595″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”LiliGraphie / Shutterstock.com”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”LiliGraphie / Shutterstock.com”},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]On ne développe pas, on se développe 

Dit door prins Claus vaak herhaalde citaat geldt ook voor opvoeden. Weg met die 'alfabet voor baby'-dvd's. Laat kinderen zichzelf ontwikkelen. Scheelt veel tijd, geld en stress.

3. Dolce Far Niente
Moet het schriftje van het kinderdagverblijf elke maandag worden gevuld met levensverrijkende en grensverleggende weekendbelevenissen? Vul het eens een keer niet in of alleen met een ‘lekker gerommeld in huis’. Kinderen vinden niets zo fijn als een beetje scharrelen in en rond het huis of een klein wandelingetje in de buurt te maken. Het helpt je enorm om in de zen-modus te komen om erachter aan te scharrelen. Of gewoon à la een Franse badmeester in een tuinstoel te zitten en vanachter je zonnebril te surveilleren of er niemand zijn nek breekt. Voel je je schuldig over het gebrek aan quality-time en echte aandacht voor je kids? Dat zit tussen de oren. Grote kinderen vinden het heerlijk als jij je niet met ze bemoeit, en de kleintjes weten je toch wel te vinden om met je te delen wat zich in het universum afspeelt waarvan zij het middelpunt zijn (snotneus, tekort aan rozijntjes, een gevonden konijnenkeutel et cetera). 
Voordeel: Geen gerace naar winkels, pretparken, speeltuinen. Dat is goed voor jezelf, scheelt je entree- en vervoerskosten, en helpt om je energieverbruik beperkt te houden.

4. Blote billen
Zit je net lekker in de Linda. of in de krant van vorig weekend te bladeren, ruik je de vieze luier van je kind. Waarom nu, waarom ik, waarom? En als het nou dankbaar werk was. Nee, als een kronkelende paling verzet je baby zich op de commode tegen het feit dat jij voor hem bepaalt in welke houding hij moet liggen. En dat soms wel acht keer op een dag. Elke week dus een extra vuilniszak met die berg luiers.
Een aantal gemeentes, zoals Hengelo en Roermond, hebben luierinzamelpunten, maar de meeste niet. En het ergste is, het wordt alleen maar vervelender als je kind ouder wordt. Viezer, dwingender (die dreumes die alvast de trap opklimt om te worden verschoond), en als klap op de vuurpijl moet je op een gegeven moment ook nog steeds mee naar het potje of wc. Maar er is een duurzame oplossing voor relaxte ouders: luier uit, kind de tuin in. Kan ook binnen met een tegel- of gietvloer. Haalt de luie ouder tenminste ook nog eens een doekje over de vloer.
Voordeel: Scheelt heel veel geld (één luier kost toch al gauw 30 cent), afval en verschoonstress. En je kunt er rustig een tijdschrift bij lezen.

[[{“fid”:”27596″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]Revival van het matrozenpak

Kleding uit de familiecollectie kan tot verrassende fashionstatements leiden.

5. Dozen van zolder
Je kind in tweedehands kleren stoppen is hip. Tenminste, als je Markplaats en Vintage kiloshops afstruint naar Oshkosh tuinbroeken en retroshirts van Metallica en Prince. 
Dat is tijdrovend en vraagt creativiteit en nijverheid om items te re-maken (knopen aanzetten, zoom uitleggen, applicaties strijken et cetera). Niet geschikt dus voor luie ouders.
Als je gezegend bent met een extended familie die op elke zolder nog wel een grote doos met kinderkleertjes heeft liggen, is er ook een luie variant: gewoon de hele doos laten doorschuiven en je kind kleden in wat je toevallig in huis hebt gekregen.
De stadsvariant hierop is de framily (familievervangende vriendenclub). Grote voordeel: die wonen zo klein dat ze geen zolder hebben. Houd scherp in de gaten welke kinderen in de maatgroep net boven jouw kind zitten en bied ongegeneerd aan om de kleding desnoods zelf op te komen halen zodra Zilver of Storm eruit gegroeid is.
Voordeel: Dat scheelt weer (internet)shoppen, dus tijd en geld. Zie ook tip 1. Plus, je leert je eigen kledingsmaak te relativeren.

6. Spelen met pannen
De luie ouder heeft een hekel aan opruimen. Is het al erg om je eigen spullen in het gareel te houden, komt daar ook nog eens het speelgoed van je kind bij. Aan het eind van een lange dag thuis (zie ook tip 2) is je wabi-sabi-woonkamer (laatste relict van je kinderloze tijdperk) een verlaten slagveld. Lego tot onder de bank, puzzelstukjes in de fruitschaal, Barbieschoentjes drijvend in de bloemenvaas. Dat idee. De oplossing is simpel. Koop geen speelgoed. Laat de kids spelen met wat er al in huis is. Het grote voordeel voor luie ouders is dat je geen energie verspilt met twintig keer roepen dat ze ergens vanaf moeten blijven. Laat de kids lekker draaien aan de stereo, de Tupperwarebakjes uit de kast halen en er weer in zetten, de was sorteren en aan de stofzuiger zitten. Voor de luie ouder ook een stimulans om zelf eens iets in het huishouden te doen (kastjes opruimen, stofzuigen, stereo instellen op radiozenders). 
Voordeel: scheelt veel geld en uiteindelijk afval. 

[[{“fid”:”27597″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Tom Hodgkinson ‘The Idle Parent’ at Young Minds 2012″,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]Ode aan de luie ouder

Lui ouderschap is een levensstijl die je op alle vlakken kunt doorvoeren. De Engelse journalist Tom Hodgkinson ontwikkelde een complete filosofie en schreef er een boek over: Luie ouders hebben gelijk

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons