Duurzame Argentijnse uitgeverij wint Prins Claus Prijs

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een uitgeverij die boeken uitgeeft van gerecycled karton, arme mensen werk verschaft en onbekende schrijvers en kunstenaars een podium biedt. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar de Argentijnse non-profit uitgeverij Eloísa Cartonera is al bijna tien jaar een feit. Vandaag reikt het Prins Claus Fonds aan oprichter Santiago Vega en medewerker Maria Gómez de Grote Prins Claus Prijs uit voor het stimuleren van cultuur en ontwikkeling. OneWorld stelde hen vijf vragen.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_original”,”fid”:”17894″,”attributes”:{“style”:”width: 175px; height: 275px; float: left;”,”class”:”media-image media-element file-media-original”}}]]Waarom is Eloísa Cartonera in 2003 opgericht?
‘Eloísa Cartonera is geboren uit noodzaak. We wilden ons eigen werk en dat van vrienden die ook schreven, uitgeven. Maar door de economische crisis die Argentinië in 2001 trof, was papier heel duur geworden. Gerecycled karton bleek een goed alternatief voor de kaften. Bovendien waren er destijds veel mensen in Buenos Aires die hun brood verdienden door karton te verzamelen. Dat is vreselijk zwaar, vies en slecht betaald werk. Voor een paar kilo karton, krijg je bij de inzameldepots nog niet eens een peso. Maar voor de vele mensen die door de crisis hun baan waren verloren, was het de enige manier om te overleven. Om hen te helpen kochten we karton op voor een hogere prijs dan gebruikelijk was. De boeken maakten we zelf met de hand. De kartonnen kaften lieten we door kunstenaars die hun werk wilden tonen beschilderen. Daarna verkochten we de boeken op straat.

Jullie hebben inmiddels 200 titels uitgegeven. Hoe selectief zijn jullie?
‘De belangrijkste voorwaarde is dat we het werk dat we uitgeven zelf mooi vinden. Het zijn vaak titels van Latijns-Amerikaanse schrijvers die in de grote boekhandels in Argentinië niet te krijgen zijn. Maar inmiddels worden we ook benaderd door bekende Argentijnse schrijvers die willen dat wij hun werk uitgeven omdat ze ons project mooi vinden. Zo heeft de bekende schrijver Caesar Aira speciaal voor ons drie korte verhalen geschreven.

Jullie hebben inmiddels duizenden boeken verkocht en het concept van Eloísa Cartonera is in meer dan zestig landen gekopieerd. Wat is jullie succesformule?
‘We zijn populair omdat er een heleboel mensen zijn die baat hebben bij het bestaan van Eloísa Cartonera. Mensen die weinig te besteden hebben zijn blij met ons omdat onze boeken goedkoop zijn, literatuurliefhebbers omdat we moeilijk verkrijgbare titels verkopen en anderen omdat ze de tekeningen op de kaften van de boeken zo mooi vinden. Schrijvers en kunstenaars zijn ons dankbaar omdat we ze een podium bieden en de kartonruimers omdat we hun karton opkopen.’

Zijn er nog kartonruimers in Argentinië?
‘Ja, die zijn er nog steeds. Maar inmiddels hebben ze zich georganiseerd en betere arbeidsvoorwaarden opgeëist. Dankzij de huidige regering krijgen ze ook meer waardering. Dat is terecht. Als zij het afval niet recyclen, doet niemand het.’

Wat zijn jullie toekomstplannen?
‘Zo veel mogelijk boeken publiceren. Net als alle uitgeverijen willen we vooral groeien. We hebben onlangs een stukje land gekocht net buiten Buenos Aires waar we een nieuwe uitgeverij willen neerzetten. Nu huren we een ruimte, maar een ruimte van onszelf is al jaren een droom.’

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons