![]() |
Winnares Sevim Zor Foto: Duurzame Dinsdag |
En de zes genomineerden zijn…
Duurzaam in de keuken…
Neem bijvoorbeeld het winnende initiatief 'Kookboek duurzaam eten en koken'. Hierin wordt niet alleen vermeld hoeveel energie het heeft gekost om een bepaald product te vervaardigen, maar het geeft ook grappige tips om verspilling tegen te gaan. Creatief met oud brood bijvoorbeeld. Verder wordt de meest energievriendelijke kooktechniek toegelicht en maakt dit boek duidelijk dat duurzaamheid ook zijn vruchten afwerpt in het hier en nu, want verantwoorde voeding leidt tot een verantwoord gewicht! De jury prees dit initiatief omdat het "duurzaamheidsaspecten koppelt aan bestaande informatie (recepten). Het gaat om bewustwording in de praktijk. Het biedt kansen om opgenomen te kunnen worden in de receptenmagazines van supermarkten of zelfs het nieuwe Jamie Oliver kookboek".
…en aan tafel!
Het project 'Een Wereldmaaltijd voor iedere Wereldburger' laat zien dat er genoeg te eten is voor iedereen, als iedereen maar een beetje rekening houdt met seizoensproducten en EKO- en Fair Trade labels. En, misschien wel net zo belangrijk voor het aan de man brengen van deze producten, is hoe je ze kan combineren tot een heerlijke maaltijd. De gerechten zijn nog duurzamer te maken door gesprekken aan tafel te voeren over, hoe kan het ook anders, duurzaamheid.
Oorsprong van eten
Ook een stel Limburgse initiatiefnemers bewijzen dat duurzaam consumeren en genieten prima samengaan. Het evenement 'De Gulpener Oogstparade' brengt producent, ngo's en consument bij elkaar. Daarbij staat het lekkerste – milieu-en sociaalvriendelijk geteelde – eten en drinken op tafel. Hierdoor wordt er kennis en ervaringen uitgewisseld tussen producenten en consumenten. Dit project was goed voor de tweede prijs.
Mooi verantwoord, verantwoord mooi
Maar ook consumptie van andere zaken dan voedsel kwam aan bod. De 'Stoere Vrouwen' willen jonge vrouwen laten zien dat duurzaam consumeren helemaal van deze tijd is. Zij stimuleren bedrijven meer goede producten op de markt te brengen. Hierdoor wordt de keuze uit duurzame producten weer groter en duurzaam consumeren nog leuker.
Duurzaamheid in en na studietijd
Waar vrouwen geïnformeerd worden over duurzaam verantwoord reizen en shoppen worden studenten gestimuleerd om zowel hun studietijd als hun vrije tijd zo veel mogelijk op een duurzame manier door te brengen op de "WijDe Wereldmarkt". Dit is een platform waar studenten zich kunnen oriënteren op duurzame vakanties, stages, afstudeeronderzoeken, vrijwilligerswerk en uitwisselingen
Diep graven voor duurzaamheid
Enkele initiatiefnemers uit Zwolle passen het begrip duurzaamheid toe op de toekomst van hun stad. De centrale vraag bij dit project is geweest hoe de ondergrond kan bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van Zwolle.
|