Drijvende tuinen maken comeback in Bangladesh

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Land is in het dichtbevolkte Bangladesh een schaars goed. De rivieren de Ganges en de Brahmaputra en hun aftakkingen maken van het land in feite één grote delta. Dankzij het rivierslib is Bangladesh vruchtbaar, maar al het water maakt het land erg vatbaar voor zowel overstromingen als droogtes. De laatste jaren neemt het aantal overstromingen er door klimaatverandering toe. Vorige week nog maakte een storm 150.000 mensen in het zuiden dakloos.

Bangladesh drijvende tuinen2
Onderhoud (boven) en oogst in de tuinen
Foto’s: cc, Practical Action

Eeuwenoude techniek
Tijdens het Moessonseizoen staat een groot deel van de landbouwgrond in het Gaibandha district bijvoorbeeld onder water. Met steun van de Britse ngo Practical Action hebben arme boeren in deze streek de eeuwenoude techniek van de drijvende tuinen weer nieuw leven ingeblazen. Practical Action en andere ngo’s proberen deze techniek ook elders aan de man te brengen.

Drijvende tuinen bestaan uit een constructie van bamboestokken en waterhyacinten – een plaag in veel meren en rivieren – waarop vervolgens nog meer waterhyacinten, stro en koeienmest worden gelegd. Op de drijvende tuinen kunnen groentes als aubergine, okra en pompoen worden verbouwd, maar ook uien. Na een jaar zijn de vlotten aan vervanging toe. De oude tuintjes worden dan weer als compost verwerkt voor de nieuwe.

Op de vlotten die gemiddeld zo’n 8 bij 2 meter meten, kan genoeg groente worden verbouwd om gezinnen tijdens de moesson van eten te voorzien. Er schiet zelfs iets over om op de markt te verkopen. Daarnaast zijn de vlotten nog op een andere manier lifesavers. Tijdens zware overstromingen nemen de Bengalezen letterlijk hun toevlucht tot de drijvende tuinen.

Bangladeshfloatinggarden-diagram-300
Instructies voor de bouw van een drijvende tuin
Beeld:
cc, Practical Action

Rovende eenden
De drijvende moestuintjes redden het alleen in water waar weinig stroming is en geen eb en vloed. Het nadeel aan de drijvende tuinen is dat niet elke landloze boer toegang heeft tot gebieden waar de vlotten gebouwd kunnen worden. En net als een gewone tuin heeft ook een drijvende tuin weleens last van ongewenste indringers. Eenden en ratten zien de drijvende groentes ook wel zitten.

Practical Action ziet de drijvende tuinen dan ook niet als dé oplossing voor kleine boeren om het hoofd boven water te houden. Het opzetten van viskwekerijen en eendenfokkerijen zou de boeren ook kunnen helpen om het wassende water naar hun hand te zetten.

Bekijk ook de video van Irin en Unep over de drijvende tuinen:

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons