Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ondanks de problemen waar de Haïtianen dagelijks mee kampen als gevolg van de verwoestende aardbeving, wordt het tijd om ook vooruit te kijken naar structurele wederopbouw van het land. Dat vinden in ieder geval de Verenigde Naties en de Verenigde Staten, coördinatoren van de grote donorconferentie die vandaag in het hoofdkwartier van de VN in New York plaatsvindt.

Haïtiaanse ngo’s
Maar kan er wel gesproken worden van wederopbouw? Dat is de paradox waar men woensdag mee geconfronteerd wordt, schrijft de New York Times Want hoe kun je een land wederopbouwen dat in eerste instantie al nooit fatsoenlijk opgebouwd was? Een andere aanpak lijkt onvermijdelijk.

haiti jongetjes rode kruis tent staand
Foto: Red Cross

Een belangrijk uitgangspunt van de conferentie is het centraal stellen van de Haïtianen zelf in het wederopbouwproces. Haitiaanse ngo’s voelen zich tot nu toe gepasseerd in de hulpverlening en vragen een grotere rol in de opbouw van het land. "We zijn zo gewend aan mensen die hier komen en ons vertellen wat ze voor ons willen doen, maar het heeft nooit gewerkt", vertelt Jean Luc Dessables aan IRIN. Dessables is co-coördinator van de Haïti Response Coalition – één van de drie Haitiaanse ngo’s die de conferentie zullen bijwonen. "Wij weten wat we willen, wat we nodig hebben, maar we hebben de middelen niet."  Eerder al stelden Haitiaanse burgemeesters dat ook lokale overheden  te weinig bij de wederopbouw worden betrokken.

"Beter wederopbouwen"
Ook de organisatoren van de conferentie lijken begrepen te hebben dat de opbouw van Haïti anders moet. De officieuze slogan van de donorconferentie is daarom "building back better", beter wederopbouwen. Met behulp van een Interim Haïti Wederopbouw Commissie moet de komende tien jaar aan de weg getimmerd worden van een nieuw Haïti. Daarvoor is volgens Ban-Ki Moon de komende twee jaar 4 miljard dollar nodig, en voor de daaropvolgende tien jaar nog eens 11,4 miljard. President Obama heeft afgelopen week al 2,8 miljard dollar toegezegd, de Europese Unie beloofde 1,2 miljard euro.

 Lees ook het blog van Ton Vriens van 2 april 2010  met een analyse van de donorconferentie: "Haïti bedolven onder hulpverlening"


Foto boven: puinruimen in Haïti (cc) Edyta Materka

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief