Dineren voor vrouwenrechten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
WE_Ned-D1962

Nicky McIntyre: 'Als iemand
niet genoeg te eten heeft,
blijft de verwezenlijking van
zijn rechten een bijna
onmogelijk doel'
Foto: Roel Burgler

McIntyre verontschuldigt zich dat ze nog weinig Nederlands spreekt, maar nu ze een leraar heeft, moet het snel beter gaan. In juni vorig jaar begon ze pas als hoofd fondsenwerving en communicatie en sinds mei is ze de nieuwe directeur van Mama Cash. De snelle promotie is minder verrassend voor wie weet dat ze al een jarenlange carrière achter de rug heeft bij een soortgelijke organisatie: het Global Fund for Women. Deze Amerikaanse organisatie begon in 1987, naar het voorbeeld van het vijf jaar eerder opgerichte Mama Cash. Beide organisaties werken al jarenlang samen.

Met haar achtergrond in fondsenwerving is het niet meer dan logisch dat de nieuwe directeur het werven van (meer) geld hoog op de agenda heeft staan. Mama Cash had in 2007 een jaaromzet van 4,6 miljoen euro. En ondanks de welkome jaarlijkse overheidsbijdrage van 900 duizend euro, voelt McIntyre zich veiliger als de onafhankelijkheid kan worden vergroot. 'Wereldwijd trekken overheden zich terug uit het ondersteunen van maatschappelijke organisaties. Ook in Nederland kan de politieke wind uit een andere hoek gaan waaien.' McIntyre wil ook een grotere achterban van getrainde donateurs die als ambassadeur kunnen fungeren voor vrouwenrechten overal ter wereld.

Mama Cash ondersteunt vrouwen wereldwijd, liefst met taboedoorbrekende initiatieven. Haar financiële steun aan vrouwengroepen in Uruguay en Mexico heeft eraan bijgedragen dat abortus daar uit de criminele sfeer is gehaald. Maar ook in eigen land, waar ooit de eerste Nederlandse seksshop voor vrouwen hulp kreeg van de organisatie.

Tegenwoordig richt Mama Cash haar steun vooral op organisaties die zich sterk maken voor verandering van gedrag en ideeën over de positie van vrouwen. McIntyre: 'Zonder het borgen van rechten is er van ontwikkeling eigenlijk geen sprake. En andersom, als iemand niet genoeg te eten heeft, blijft de verwezenlijking van zijn rechten een bijna onmogelijk doel.'

Om meer initiatieven te kunnen steunen, wil de nieuwe directeur dat het aantal donateurs van Mama Cash flink groeit. De 4.500 actieve donateurs van nu, moeten over een aantal jaren minstens verviervoudigd zijn. Geënt op het bekende Tupperware Party-model, organiseerde Mama Cash een aantal 'dinner deals', waarbij een gastvrouw mensen uitnodigt in haar huis om, onder het genot van een drankje en hapje, te praten over het werk van Mama Cash en de groepen die zij steunt. Deze strategie wil Mama Cash verder uitbreiden.

Wat niet verandert onder McIntyre, is de steun van Mama Cash aan Nederlandse projecten, zij het op een kleine schaal. Aan organisaties voor vluchtelingen en migranten die vrouwen hulp bieden op het vlak van rechtvaardig asielbeleid bijvoorbeeld. Wat dat betreft is hier ook niet alles 'hunky dory'. Daarom wil Mama Cash ook harder op de trom van de publieke opinie slaan. Want, aldus McIntyre: 'Niet alleen geld, maar ook woorden kunnen toegevoegde waarde hebben.'

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons