Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand
Fair Trade

In het rapport Unfair Trade stelt het Adam Smith Institute dat fair trade lokale markten verstoort en daarmee boeren benadeelt die niet deelnemen aan het fair trade principe. Bovendien zou fair trade een inefficiënte manier van hulp zijn, omdat maar 10 procent van de aankoopprijs bij de producenten terechtkomt. En tot slot draagt fair trade volgens de denktank niet bij aan economische ontwikkeling: het houdt boeren in hun huidige situatie, waarmee ze misschien op de korte termijn geholpen zijn, maar op de langere termijn zeker niet.  

Stichting Max Havelaar is het oneens met de conclusies in het rapport en stelt dat het Adam Smith Institute uitgaat van verkeerde aannames. 'Fair trade is juist opgericht om arme boeren via gecertificeerde coöperatieve instellingen meer macht op de wereldmarkt te geven. De zekerheid van een minimumprijs en de premie vormen daarbij de basis voor verdere ontwikkeling', laat de stichting in een persbericht weten.

Over de auteur

Zelfstandig ondernemer, gespecialiseerd in de begeleiding van partnerschappen voor duurzame ontwikkeling. Eind 2015 verschijnt haar boek …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief