Is De Wereld Draait Door te wit?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Wereld Draait Door (DWDD) postte onlangs een foto op twitter van haar eigen redactie. Een stuk of 40 lachende gezichten keken in de camera. Wat opviel was dat iedereen op de foto wit is. Op social media zorgde het voor de nodige ophef. 

 

Er kwamen heel wat reacties op de foto van de talkshow. De redactie zou niet divers genoeg zijn,  wat een ‘witte blik’ op alles zou geven.

Dat mediaredacties al langer met het probleem van 'weinig diversiteit' kampen, weet Geesje van Haren, projectcoördinator van Het Brede Netwerk, als geen ander. Samen met 40 andere collega’s probeert ze met het initiatief mensen van andere etnische afkomst te stimuleren om binnen de journalistiek aan de slag te gaan. Waarom? "Omdat het belangrijk is dat redacties verschillende mensen hebben met verschillende identiteiten, omdat zij zich beter kunnen verplaatsen in de groepen van waar ze vandaan komen", vertelt Van Haren. 

Maar gemakkelijk is dat niet. Zo weet Van Haren dat DWDD al langer probeert mensen bij de redactie te krijgen die van een andere etnische afkomst zijn. "Ik weet dat de redactie van het talkshowprogramma erg haar best doet voor meer diversiteit. Je ziet ook wel dat mensen van andere afkomst vaker in de talkshow terugkomen, maar meestal zijn dit mensen die iets doen met sport of theater. Ze hebben bijvoorbeeld nooit iemand van een ander afkomst uit de politiek in de uitzending."

 

 

De standaard witte man
Volgens Van Haren zouden bedrijven hun redacteuren moeten kiezen op basis van talent, en niet vanwege hun identiteit. "Nu is de weerspiegeling van DWDD de standaard witte man van in de vijftig."

Waarom werken redacties niet harder aan diversiteit?
Women Inc verzamelde veelgehoorde smoezen: 

‘Vrouwelijke experts zijn er niet of ze willen niet.’
‘De focus op diversiteit leidt de aandacht af van het product.’ 
‘Vrouwen hebben niet zo’n scherpe manier van uitspraken doen en debatteren als mannen.’
‘Het is niet de taak van entertainment om de wereld te verbeteren.’

Lees hier het volledige artikel

Dit is onze redactie:

Ook bij OneWorld vinden we het belangrijk dat onze redactie een goede afspiegeling is van de samenleving. We doen ons best, maar het kan natuurlijk altijd beter….

redactie

Van links naar rechts:
Boven:
ErnstJan Stroes (fonsenwerver), Emma Lok (zakelijk manager), Hans Ariens (adjunct hoofdredacteur), Wayra Kowsoleea (redacteur SDG's, programmamaker), Cherylle van Kuijk (content en communitymanager), Lonneke van Genugten (hoofdredacteur), Qali Nur (redactiestagiair migratie), Jart Ligterink (redactiestagiair energie en transitie), Merel de Koning (redactiestagiair)
Onder:
Fatiha Radi (marketingmedewerker), Emy Demkes (fair fashion redacteur), Trisha Goossens (redactie coördinator), Marit Bruinsma (redactiestagiair), Anneroos Dijkstra (redactiestagiair groen)

Niet op de foto:
Emma Meelker (eindredacteur), Vincent Harmsen (onderzoeksjournalist), Jantine ter Beek-Brandemann (redactiestagiair), Arne Doornebal (redacteur), Adriana Homolová (datajournalist), Santi van der Toorn (online coördinator), Suzanne Mol (Marcom stagiair), Cathérine Minczeles (ex-redactiestagiair), Edith van Ewijk (onderzoeker Kaleidos Research), Joline Heusinkveld (projectmanager), Karin Spaink (eindredacteur), Sanne Terlingen (onderzoeksjournalist)

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons