De weg van het lam

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

'Bismallah Alluha Akbar', prevelt Haddou. 'Dat is gebed voor schaap', legt hij uit. Het betekent in naam van God, God is groot. Het lam ligt op een ijzeren bankje op zijn rug en wordt door twee man vastgehouden. De kop van het lam wijst naar Mekka. De muren om hem heen zitten onder het bloed. Met één beweging snijdt Haddou de halsslagader, het strottenhoofd en de slokdarm door. Direct wordt het beest met ijzeren kettingen aan zijn achterpoten opgehangen aan een rails, waar hij binnen een kwartier bewerkt zal worden tot een voor de verkoop geschikt karkas. De andere lammeren kijken schaapachtig toe.

200506_0037
Schaap met lammetje op Terschelling.

Certificaat

'Schapen zijn heel dom. Ze weten tot op het laatste moment niet dat ze geslacht worden. Beesten als geiten en koeien ruiken de dood, weten dondersgoed wat er aan de hand is. Die gaan helemaal door het dolle heen', vertelt woordvoerster Anne-Lies Wolf van slachterij Holland Vlees in Breukelen. Van maandag tot en met woensdag wordt er van zeven tot negen Halal geslacht. Haddou voert het ritueel, waarbij het dier zonder verdoving wordt gedood, al sinds 1995 uit. Eigenlijk is hij al met de vut, maar hij hobbyt er nog een beetje bij. Hij is aangewezen door moskee El Fath, want alleen vrome moslims mogen Halal slachten. Hij heeft een certificaat gekregen waar een foto, stempel en Arabische tekst op staan. 'Ik bid zes keer per dag', vertelt Haddou, terwijl hij het mes in een bak met heet water doopt. Het volgende lam wordt op het bankje getild.

Wat is Halal?

Halal is de Arabische term voor toegestaan. Het tegenovergestelde van Halal is Haram. Dat betekent verboden. Volgens de Koran, het heilige boek van de Islam, bestaat er geen twijfel over dat mensen dieren mogen eten. Alleen mag niet elk dier zomaar dood gegeten worden. De Koran bepaalt heel strikt wat wel en niet mag. Het eten van varkens is bijvoorbeeld verboden. Ook een dier dat dood wordt aangetroffen zonder dat het doelbewust door iemand geslacht is, mag niet gegeten worden. Alle dieren die in zee leven mogen op alle manieren gevangen en gedood worden, want die zijn uit zichzelf al Halal. Landdieren waarvan consumptie is toegestaan, moeten worden geslacht met een heel scherp voorwerp, dat niet in het bijzijn van het dier mag worden geslepen. Het dier moet helemaal leeg lopen, want ook vloeibaar bloed is volgens de Islam Haram. Bij het slachten moet de naam van Allah worden genoemd. Dit is omdat alle levende wezens aan Allah toebehoren. Wordt een dier van Allah geslacht, dat vragen de moslims door het noemen van zijn naam toestemming om dit te doen. Over het algemeen zorgt de Islamitische slachtmethode ervoor dat dieren op de snelste en minst pijnlijke manier sterven.

Van de slachtruimte komen de lammeren in een loods te hangen waar ze bewerkt worden door een mannetje of vijftien. Eerst worden de voorpoten eraf gesneden en komt het lam op andere haken te hangen. Dan wordt de huid los gesneden, er wordt een knoop in de slokdarm gelegd, 'anders loopt hij leeg', en een apparaat trekt de huid eraf, die in een bak beland, tegenover de bak waar de koppen in worden gegooid. Alles wordt gebruikt. De ingewanden worden per 'pakket' in schalen gelegd, want die moeten worden nagekeken. Als ze goed zijn, worden hart en lever als delicatessen verkocht en van de maag en darmen wordt hondenvoer gemaakt. Uiteindelijk weegt een orthodox-christelijke Serviër het karkas en plakt er een stickertje op. 'Alleen de slachter is moslim. Die doet er gelijk een gebedje bij, hè?' De meeste karkassen zijn voor de export. Anderen zijn voor Islamitische slagerijen in de omgeving.

Slagersfamilie

Elyamawie Tizra (28) rijdt eens per week naar Breukelen om 25 lammeren op te halen met zijn witte busje. Hij heeft samen met zijn broer Mimoun (40) een Islamitische slagerij op Kanaleneiland in Utrecht. Ze komen uit een slagersfamilie. De slagerij heet Taza, vernoemd naar een stad met 900.000 inwoners in een smal bergdal in het overgangsgebied tussen de rif en de Midden-Atlas in Marokko. Daar is hun vader geboren, die ook een handje helpt in de zaak. Het is een oude man, dus hij doet alleen het lichte werk. De broers dragen de 25 karkassen naar de gloednieuwe koelcel, klaar om in stukken gehakt te worden. Taza zit namelijk pas vanaf 15 augustus op de Van Heuven Goedlaan. Er komt nog zeven meter bij. Dan komt er ook een gebedsruimte, want die is er nog niet. 'Nu bid ik niet vijf keer per dag, waar zou ik dat moeten doen?' Mimoun is Moslim vanuit zijn hart. 'Bismallah', zegt hij bij de eerste klant aan het begin van de dag. Hij zaagt een stuk van het lam en legt het op de weegschaal.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons