‘De toekomst wordt met de hand gemaakt’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Designers wordt steeds vaker fast fashion opgelegd: er moet steeds sneller en steeds meer geproduceerd worden, terwijl kleermakers vaak voor een hongerloontje werken. De Mexicaanse modeontwerper Carla Fernández doet niet aan die trend mee. Het leverde haar een Prins Claus Prijs op.

“Handwerk levert de beste kwaliteit.” Fernández windt er tijdens de ‘Culture in Action’-bijeenkomst geen doekjes om. “Ik wil met mijn mode de Mexicaanse cultuur in leven houden.” De fashion designer combineert traditionele technieken met moderne stijlen. Dit resulteert in zwarte wollen poncho’s, jurken met kleurige motieven en houten armbanden met kralen. Fernández maakt deze producties samen met spinsters, weefsters, borduursters en kleermakers uit verschillende Mexicaanse gemeentes. “We werken soms met naaimachines uit 1900, maar het resultaat mag er altijd zijn.” 

[[{“fid”:”23092″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:666,”width”:1000,”style”:”width: 160px; height: 107px;”,”class”:”media-element file-default”}}]][[{“fid”:”23091″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:665,”width”:1000,”style”:”width: 160px; height: 106px;”,”class”:”media-element file-default”}}]][[{“fid”:”23093″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:665,”width”:1000,”style”:”width: 160px; height: 106px;”,”class”:”media-element file-default”}}]]
Carla Fernández tijdens de ‘Culture in Action’-bijeenkomst.

Culture in Action
Het Prins Claus Fonds organiseert samen met De Balie 9 tot en met 13 december ‘Culture in Action: Prins Claus Awards Week’. De week staat in het kader van de elf prijzen voor baanbrekende kunstenaars uit de hele wereld.  De hoofdprijs bedraagt 100.000 euro, de tien andere winnaars ontvangen 25.000 euro. Carla Fernández ontvangt haar prijs officieel volgend jaar, van een Nederlandse ambassadeur in Mexico.

Vaderlandsliefde
Het Prins Claus Fonds roemt Fernández om haar duurzaamheid, al ligt Fernández’ nadruk niet zozeer op het milieu. “Het is voor mij belangrijk dat de wevers kunnen leven van hun salaris. Ze vangen vaak veel te weinig geld voor hun inzet en ideeën.” De ontwerpster zorgt er voor dat kleermakers niet na één kledingcollectie zonder werk zitten: “Ze maken ook sieraden en dekens, zodat ze jarenlang een baan hebben.”

De ontwerpster gebruikt voor haar kleding lokale producten, zoals gecertificeerd hout en Mexicaanse wol. Hierdoor is ze niet van import afhankelijk en kan ze de Mexicaanse traditie voortzetten. “Elk kledingstuk vertelt een verhaal. Je kan zien waar de drager vandaan komt, of hij getrouwd is en of hij kinderen heeft. Dat is toch prachtig?” Toch zit deze traditie in de problemen, merkte Fernández. “Veel Mexicaanse designers gaan naar de Verenigde Staten en ontwerpen moderne kleding. Daarnaast is de traditionele kleding alleen bekend in de kleine gemeenschappen. Ik wil de hele wereld er kennis mee laten maken.”

[[{“fid”:”23094″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:450,”width”:308,”style”:”width: 150px; height: 219px;”,”class”:”media-element file-default”}}]][[{“fid”:”23097″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:450,”width”:291,”style”:”width: 140px; height: 216px;”,”class”:”media-element file-default”}}]][[{“fid”:”23099″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:450,”width”:266,”style”:”width: 130px; height: 220px;”,”class”:”media-element file-default”}}]]
Enkele producties van Carla Fernández’ tijdens één van haar modeshows.

Trots
De Prins Claus Prijs wordt sinds 1997 jaarlijks uitgereikt aan elf winnaars. Fernández viel in de prijzen vanwege haar ‘maatschappelijk verantwoord productiemodel, met respect voor inheemse volken’.

Toekomst
Carla Fernández heeft een duidelijk beeld over de mode in Mexico: “Mensen denken dat wij geen fashion hebben, maar zij kijken niet goed. Onze mode is mooi en met de hand gemaakt. Ook de toekomst wordt met de hand gemaakt.”

Niet alleen het Prins Claus Fonds waardeert het werk van de Mexicaanse ontwerper. Ook Marieke Eyskoot, eigenaar van Talking Dress en spreker tijdens de ‘Culture in Action’-bijeenkomst, was onder de indruk. “Ze geeft wevers de kans om trots te zijn op datgene wat ze produceren, door hun handwerk en ideeën te verwerken in haar collecties. Dat zie je niet vaak in de kledingindustrie, omdat het vaak lopende band werk is. Fernández behoudt daarnaast de geschiedenis van de kleding en vertaalt deze naar de westerse smaak. Dat is erg knap.”

 

Foto’s
Meer foto’s van Carla Fernández Mexicaanse kleding vind je hier.

Winkel
De duurzame kleding van Carla Fernández is nu alleen te koop in Mexico, de Verenigde Staten, Spanje en Engeland. “Maar we zijn bezig met een winkel voor Amsterdam”, meent de onderneemster. Tot die winkel er is, kun je eerlijke kledingwinkels vinden via Talking Dress.

Beeld: Jan Boeve, Frank van Beek en Genna Bostelaar.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons