‘De Rwandese kleermaker staat op het label’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De kledingkast van Dolf Jansen (51), cabaretier en hardloper.

Aantal kledingstukken
"Honderden schat ik, en als je mijn hardloopspullen meetelt komen daar nog tientallen kledingstukken bij."

Let op herkomst
"Sinds ik weet hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat wel. En dan nog is de aanduiding 'Cambodja' of 'Indonesië' natuurlijk niet zeer informatief over de precieze herkomst."

Koopt duurzame kleding
"Sinds ik me een beetje heb verdiept in kleding en de productie daarvan koop ik bijna al mijn kleren bij Nukuhiva, waar ze volledig op fair trade en duurzaam zitten. Mijn kostuums (voor voorstellingen) zijn van Dutch Spirit en mijn jasjes zijn van Afriek; daar staat zelfs de Rwandese kleermaker op het label."

Ander duurzaam kleedpatroon
"Voor mij werken genoemde winkels en labels goed. Ik wil me nog wel verdiepen in de 'jeans lease', al was het maar omdat dat een woord is waar we een paar jaar geleden nog nooit tegenaan waren gelopen. We hebben veel minder nodig dan we denken, en als ik mijn consumptiepatroon in dit opzicht kan matigen, dan probeer ik dat."

Afgedragen kleding gaat naar
"Via een kennis uit Ghana gaat alles (ik heb ook nog een gezin en die hebben ook weer kleding) in grote tassen naar haar familie en het dorp waar haar moeder woont."


Meer lezen over duurzame kleding? Het is de Maand van de Duurzame Kleding bij OneWorld. Lees hier meer artikelen uit ons dossier. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons