Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Iets meer dan een week geleden waren het nog zaadjes die we tussen de natte pagina’s van een Gouden Gids deden. Nu groeien de eerste radijsplantjes uit het boekwerk. Dat wordt smullen?

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”17498″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”205″,”style”:”margin: 5px; float: right;”,”width”:”277″}}]]‘Ik ga even de Gouden Gids water geven!’, van die uitspraak kijkt inmiddels niemand van de OneWorld redactie meer op. Het is nu iets meer dan een week geleden dat we onze radijszaadjes ‘plantten’. De eerste paar dagen was er niets te zien. Een gedeelte van de zaadjes gleed zelfs langzaam tussen de bladzijdes van het boek naar beneden. Een ontsnappingspoging uit de onnatuurlijke broedplaats?  
Even dachten we dat er nooit iets eetbaars uit onze oude Gouden Gids zou komen. Toch bleven we de overgebleven zaadjes iedere dag water geven, tijdverspilling vond Sonja van Dam: ‘Hebben jullie niet iets nuttigers te doen!?’ Dirk was het daar niet mee eens: ‘laat ze maar aanklooien en, misschien, langzaam tot iets beters komen. Misschien leidt het tot balkon en dakterrastuinbouw!’ We zijn blij dat hij gelijk kreeg. Even later zagen we voor het eerst iets groens de kop opsteken. Wij doen aan vensterbanktuinbouw.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”17499″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”393″,”style”:”margin: 5px; width: 243px; height: 318px; float: left;”,”width”:”311″}}]]Aangemoedigd door ons plotselinge succes hielden we de Gouden Gidstuin nog beter in de gaten en bleven we de zaadjes iedere dag water geven. Vanaf dat moment groeiden onze radijsjes als kool. Op dit moment komt het hoogste plantje ongeveer drie centimeter boven de bladzijdes uit en is het boek twee keer zo dik als in het begin.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”17497″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”239″,”style”:”margin: 5px; width: 301px; height: 221px; float: right;”,”width”:”313″}}]]Eerst waren we van plan de radijsjes te verpotten. ‘Dat kan niet, want ze komen uit een boek, dus zou het ‘verboeken’ worden, en dat zie ik niet zitten’, schrijft Dirk op onze website. Hij heeft waarschijnlijk gelijk. De wortels van de radijsjes waren al binnen een paar dagen aan de bladzijdes van de Gouden Gids vastgegroeid. De radijsjes zullen er daarom vrij plat uitkomen, denken we. We zijn benieuwd wanneer we ze kunnen proeven en jullie kunnen vertellen of radijsjes uit een Gouden Gids even lekker en gezond zijn. Want zoals Thokozani  opmerkte: ‘Ik vraag me af of de stoffen die gebruikt zijn bij het maken van de gids niet behoorlijk ongezond zijn.’ En dat vragen wij ons nu dus ook af!

Naast papier recyclen als grondstof om op te groeien, zijn we ook begonnen met het groeien van oesterzwammen op koffieprut. De volgende stap: regenwater zuiveren met huis-, tuin-, en keukenmiddelen. Wij hebben geen idee of dit kan, heeft er iemand tips? Mail dan naar: oneworldredactie@ncdo.nl

YmgzkPe4_400x400

Over de auteur

Inge Beekmans is een Nederlandse freelance journalist. Ze werkt op de Fontys Hogeschool voor Journalistiek en voor Safon, een …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500