Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In de roman Eerst was er de zee vertrekken de jonge Colombiaanse J. en Elena naar hun pas gekochte finca, een boerderij, op een afgelegen eiland. Zij willen weg van de stad, weg van de drukte en terug naar de natuur. Hun droom is om zelf hun voedsel te verbouwen, vee te houden en een eigen winkeltje te openen. J. houdt van het eiland en Elena van het water. Desondanks blijven hun levens niet perfect. Op het tropische eiland kan het eindeloos regenen en langzaamaan begint het geld van J. en Elena op te raken. Hun relatie komt onder druk te staan en beiden weten niet of zij gelukkig met elkaar zijn. Is hun droom bestand tegen de realiteit?

Het opbouwen van een zelfvoorzienend leven gaat lastiger dan J. en Elena van tevoren hadden bedacht. Hun oogst mislukt door de regen en een verkeerde manier van voedsel verbouwen. Ook sterven hun kalveren door onbekende redenen en doen zij een aantal verkeerde aankopen waardoor zij uiteindelijk zonder geld komen te zitten. Dit zorgt ervoor dat J. steeds vaker naar de fles grijpt en Elena zich afzondert op het strand.

Over de auteur
Toen de broer van auteur Tomás González plotseling overleed, voelde hij een drang om zijn emoties te gebruiken voor een verhaal. Het duurde uiteindelijk drie jaar voordat hij tevreden was over Eerst was er de zee. Tijdens het schrijven van het boek werkte hij nog in een nachtclub in Bogotá. Elke ochtend als hij thuiskwam van zijn werk, ging hij schrijven. Zijn baas vond het verhaal zo goed, dat hij het besloot uit te geven in eigen beheer.

González beschrijft op een humoristische wijze de (on)gemakken van een zelfvoorzienend leven. De personages, met elk een totaal ander karakter, nemen je mee in hun belevingswereld en laten zien wat hen gelukkig en ongelukkig maakt. 
Verder spelen het tropische eiland en het bijbehorende klimaat een grote rol in het verhaal. Door de uitgebreide beschrijving van González, is het niet moeilijk om hier een goede voorstelling van te maken. 

Het verhaal is vlot geschreven en leest makkelijk weg. Hier en daar ontbreekt diepgang in de personages. Toch doet dit niet af aan het verhaal. Integendeel, het wekt nieuwsgierigheid op.

Tomás González
Eerst was er de zee
Meridiaan Uitgevers
€ 17,50

Over de auteur

Nore Witte is een stagiar voor OneWorld. Zij studeert journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief