Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een boekenwinkel openen, terwijl een burgeroorlog dreigt en driekwart van de bevolking analfabeet is. Het lijkt geen logische stap. Maar voor Awak Bior was het noodzaak. In 2012 startte ze met haar shop Leaves in Zuid Soedan.

De oprichtster is opgegroeid in Engeland en reisde in haar jeugd regelmatig naar Zuid-Sudan. Ze ziet het belang van lezen en wil dit aan de bevolking doorgeven. “Door Leaves kunnen mensen zien dat lezen leuk is, en dat ze er persoonlijk en professioneel door kunnen groeien”, vertelt Bior tegen nieuwssite The Guardian.  Ze ziet dat succesvolle landen allemaal goede  toegang tot informatie hebben.

Met een klein, enthousiast team runt Bior de boekenwinkel die gevuld is met non-fictie boeken en de nieuwste romans. Daarnaast organiseert ze publieke debatten en boekbesprekingen. Dat is zeldzaam is in een land waar vooral winkels zijn die religieuze boeken en schoolboeken verkopen. De overheid heeft zich nog niet met Leaves bemoeid. 

Er komen steeds meer mensen in de winkel, ook tijdens de conflicten. Een vaste klant is Peter Biar, een jonge man die kindsoldaat was, net zoals veel van zijn leeftijdgenoten. “Een kamer zonder boeken is als een lichaam zonder ziel”, zegt hij, verwijzend naar het citaat van de Romein Cicero. Een andere klant heeft laatst een autobiografie gekocht van Fidel Castro, een boek dat hij deelt met zijn neven, nichten en broers.

Lees meer op www.theguardian.com 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief