Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

"Straks staat er in ons land voor elke Costa Ricaan 1,5 boom," zei Dobles bij de presentatie van het Plant a Tree project begin deze week.

costa rica jungle
Foto: CC

Hoewel vooral het Westen en opkomende economieën als China, India en Brazilië verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de  uitstoot van broeikasgassen wil dat volgens Dobles niet zeggen dat een klein land als Costa Rica niets zou moeten doen om het probleem van klimaatverandering aan te pakken. "Ik hoop dat initiatieven zoals het onze een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld."

 

Milieuvriendelijk bouwen 

De zeven miljoen bomen die Costa Rica dit jaar gaat planten, komen bovenop de vijf miljoen bomen die het land vorig jaar al plantte. De regering van Costa Rica wil daarnaast het bouwen van milieuvriendelijke huizen gaan stimuleren. Het streven is om in 2010 CO2-neutraal te zijn.

 

Costa Rica is een van de meest welvarende en stabiele landen in Midden-Amerika. In het verleden is het land ook wel 'het Zwitserland van Latijns-Amerika' genoemd. Dat was echter voordat er in 2004 een schandaal rond corrupte ambtenaren naar buiten kwam. De regering van Costa Rica draagt het milieu al langer een warm hart toe. Zij beseft dat de bijzondere biodiversiteit van het land een belangrijke toeristentrekker is en toerisme is een grote pijler van de economie. 

 

costa rica giftige kikker
De giftige pijlkikker is een van de
bijzondere diersoorten die in
Costa Rica leven. Foto: CC

Nederlands tintje

De twintig nationale parken, de dertien biologische reservaten en de 26 beschermde gebieden zijn het bewijs dat de regering van Costa Rica ecotoerisme hoog in het vaandel heeft staan. Aan het succes van het ecotoerisme in Costa Rica zit ook een Nederlands tintje. Nederland heeft jarenlang met Costa Rica een duurzame ontwikkelingsrelatie gehad.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief