Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Het ColourDance Festival bestaat al zeven jaar”, vertelt Nini Poortman, projectleider eigentijdse dans bij het Muiderpoorttheater en drijvende kracht achter het festival. Nini memoreert dat de Dapperbuurt met al haar kleurrijke culturen eigenlijk de inspiratiebron vormde voor de eerste editie van het festival. Het idee dat verschillende culturen aansluiting kunnen vinden bij de maatschappij door middel van dans probeert men nu bij het ColourDance Festival te verwezenlijken.

Nini Poortman
Nini Poortman

Push
“Je ziet dat dans tegenwoordig vaak omslaat naar het intellectuele, maar wij proberen juist aansluiting te vinden bij een breed publiek”, zegt Nini. “Folkloristisch wordt vaak als vies gezien, terwijl juist in deze buurt mensen zitten met die achtergrond”. Het festival probeert deze kant van dans een ‘push’ te geven met verschillende ‘fusion’ en ‘crossover’ activiteiten, waardoor er weer meer aansluiting met de buurt gevonden kan worden.

Opgepikt
Nini weet nog goed dat het in het begin lastig was om goede acts bij elkaar te krijgen, er was nauwelijks geld. Toch is er de laatste twee jaar meer animo gekomen voor niet-westerse en traditionele dansen, meent Nini. Een bescheiden rol voor het ColourDance Festival als aangever mag hierbij niet onopgemerkt blijven. Andere organisaties hebben nu ook soortgelijke programma’s in hun festival opgenomen; “ik merk gewoon dat het opgepikt wordt, het leeft meer in de danswereld”, zegt een trotse Nini.

marokkaanse dans
Marokkaanse dans, Foto: Dunya

VerlegenToch blijft het moeilijk om mensen te bereiken, vertelt Nini. “Dans is een lastig medium, het blijft abstract.” Ze beschrijft een initiatief van het Muiderpoorttheater met Marokkaanse vrouwen, die binnenshuis vaak dansavonden organiseren. Het theater bracht verschillende dansvormen naar deze avonden en die werden zeer goed ontvangen door de vrouwen. Helaas waren de vrouwen te verlegen om in het Muiderpoorttheater hun dansen op te voeren, mede vanwege het gemengd dansen dat daar plaatsvindt. “Ze willen wel dansen, maar liever onderling” merkt Nini op.

Desondanks probeert het Muiderpoorttheater laagdrempelig te zijn en tegelijkertijd ook educatief. Of liever gezegd is het eigenlijk een “soort van educatie dóen!”

Aftrap
De jongerenband Youth Inspiration verzorgt aanstaande zaterdag 8 december de muzikale aftrap op de Dappermarkt.

Ben je benieuwd wat er allemaal te doen is op het festival? Kijk dan voor het volledige overzicht, tijden en data op de website van het Muiderpoorttheater. Of download de Brochure.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief