Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Fernando Salazar Calvo was actief lid en woordvoerder van de vereniging voor kleinschalige inheemse mijnwerkers in het Colombiaanse Cañamomo Lomaprieta Indianenreservaat. Op 7 april 2015 werd hij voor zijn huis vermoord. Tot op heden is er niemand gearresteerd in verband met de moord.

370 kilometer ten westen van Bogotá, ligt het Indianenreservaat Cañamomo Lomaprieta, bestuurd door de lokale Indianenraad. Salazar Calvo zette zich in om de landrechten van de lokale indianenbevolking te verdedigen. Al sinds jaar en dag winnen de indianen in het gebied op traditionele wijze goud. Maar grote mijnbouwbedrijven en illegale mijnbouwbendes hebben hun oog laten vallen op het mineraalrijke heuvelachtige gebied.

Bedreigingen

Op de dag van de moord brengt Fabio Moreno het grootste deel van de dag samen met Salazar Calvo door. Ze bezoeken een aantal vergaderingen en brengen een bezoek aan een lokale indianengemeenschap. In de voorgaande weken waren ze allebei al bedreigd door onbekende mannen die aangaven dat hun inzet voor de inheemse mijnbouw niet gewaardeerd wordt. Vier uur nadat ze afscheid van elkaar namen, werd Salazar Calvo vermoord. Moreno zei dat hij het nieuws hoorde toen hij thuis kwam.

Fernando Salazar Calvo

Fernando Salazar Calvo

'Dit is een heel moeilijk moment voor ons´, zei Moreno in een telefonisch interview tegen het online magazine mongabay.com. ´Ik verberg me inmiddels al 4 maanden sinds de moord op Salazar Calvo. Ik kan mijn familie nu alleen incidenteel zien en er is me geadviseerd om niet te veel thuis te zijn. Iedereen hier is angstig. Ik heb aangifte gedaan en de lokale autoriteiten geinformeerd over de bedreigingen. Maar het enige wat die sinds de moord op mijn vriend hebben gedaan, is mij een kogelvrij vest en een mobiele telefoon gegeven. De Colombiaanse overheid doet niet veel om toekomstige bloedvergieten te voorkomen. Het is voor ons erg moeilijk om controle te houden over het reservaat. Regelmatig dringen er gewapende bendes ons gebied binnen.´

Roversbenden

Lokale leiders hebben jarenlang gestreden om de inheemse gecontroleerde kleinschalige mijnbouw in het Cañamomo Lomaprieta te behouden, en hun werk wordt door andere inheemse gemeenschappen gezien als voorbeeld. Maar net als in vele andere grondstofrijke gebieden in Colombia, worden ook hier de voorraden bedreigd door illegale gewapende roversbenden en grote mijnbouwbedrijven die geïnteresseerd zijn in die bodemrijkdommen. Met dergelijke gewelddadige en vaak ook machtige tegenstanders, is het moeilijk om de controle over hun eigen grondgebied te behouden.

Over de auteur

Natuurliefhebber, programmamedewerker

ErnstJan Stroes (1966) is vooral vogelaar, veldbioloog en actief snelfietser. Hij is opgeleid als milieu-, duurzaamheids- en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief